NaaS چیست | مفهوم این سرویس ابری و کاربردهای مختلف آن

Network As a Service

شبکه‌ای به‌عنوان سرویس یا NaaS چیست؟

شبکه‌ای به‌عنوان سرویس با نام NaaS که مخفف عبارت “Network As a Service” است، یک سرویس فضای ابری است که برای استفاده از آن، مشتریان باید خدمات شبکه را از ارائه‌دهندگان آن اجاره کنند. مفهوم NaaS امکان پیاده‌سازی و مدیریت شبکه‌ها را بدون ایجاد نگرانی از بابت حفظ و پشتیبانی زیرساخت‌های شبکه برای مشتریان فراهم می‌کند. مانند سایر سرویس‌های ابری، عملکردهای شبکه NaaS، با استفاده از نرم‌افزار و فارغ از سخت‌افزار پیاده‌سازی و راه‌اندازی می‌شوند. در این روش، تنها شرکت‌ها به یک اتصال اینترنتی نیاز دارند. در این مطلب از پینگونت، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که NaaS چیست و چه کاربردهایی دارد.

کاربردهای شبکه NaaS چیست؟

شبکه ناس می‌تواند جایگزین مناسبی برای شبکه‌های خصوصی مجازی (VPN)، تعویض برچسب چند پروتکلی (MPLS) یا سایر پیکربندی‌های قدیمی شبکه‌ها باشد. همچنین، NaaS این ظرفیت را دارد تا به‌عنوان جایگزین سخت‌افزارهای شبکه درون سازمانی مثل دیوارهای آتش یا فایروال نیز استفاده شود. ارائه یک مدل جدیدتر برای مسیریابی ترافیک و اعمال خط‌مشی‌های امنیتی، یکی از ویژگی‌های نسخه‌های پیشرفته‌تر و جدیدتر این فناوری است. از این رو، NaaS تاثیر عمده‌ای بر معماری شبکه‌های سازمانی دارد.

کاربرد شبکه NaaS

تصویری از نشان دادن کاربردهای شبکه NaaS

درجات مختلف NaaS چیست؟

تعریف و مدل‌های NaaS شامل سخت‌افزارها، نرم‌افزارها، مجوزها و خدمات پشتیبانی ارائه شده در مصرف انعطاف‌پذیر یا مبتنی بر اشتراک است. درجات مختلفی از NaaS وجود دارند، که هر کدام کاربرد خاصی دارند؛ از جمله:

  • سخت‌افزار اشتراک: پرداخت ماهانه یک اشتراک (OpenX) برای سخت‌افزار، به جای خرید مستقیم (Capex)
  • سرویس مدیریت شده: سخت‌افزار مبتنی بر اشتراک با سرویس مدیریت‌شده برای عملکرد مناسب آن
  • True NaaS: ارائه‌دهنده مالک، نصب و راه‌اندازی کلیه تجهیزات است، و دارای هزینه‌ای ماهانه برای دریافت خدمات کلید در دست
  • شبکه NaaS: می‌تواند هرگونه ساختار مجازی شبکه‌ای که از زیرساخت‌های شبکه‌ای انتزاعی گرفته شده و توسط یک نهاد به دیگری ارائه شده، باشد. پایه و اساس مفهوم NaaS، مجازی‌سازی شبکه است که به شبکه اجازه جداسازی ساختارهایی که کاربر مشاهده می‌کند از دستگاه‌ها و تجهیزات فیزیکی شبکه پشتیبانی شده را می‌دهد. شرکت‌هایی که از NaaS استفاده می‌کنند، به سادگی قابلیت مصرف و مقیاس‌بندی محصولات و خدمات را بر اساس نیاز کسب و کار خود، خواهند داشت.

چالش‌های موجود بر سر راه NaaS کدام‌اند؟

از بسیاری از جهات، NaaS را باید نتیجه تلاش‌های چند دهه گذر از فرآیندهای تجاری سنتی و روی آوردن به سرویس‌های ابری دانست. امروزه امکان ارائه کل شبکه به‌عنوان یک سرویس به جای نرم‌افزار، زیرساخت یا سیستم‌عامل کاملا فراهم است. چالش‌هایی که بر سر راه NaaS قرار دارند عبارتند از:

  • سازگاری: امکان عدم سازگاری زیرساخت فروشنده NaaS با سیستم‌های قدیمی که هنوز وجود دارند ممکن است وجود داشته باشد. سخت‌افزارهای قدیمی‌تر، و استراتژی‌های درون سازمانی ممکن است با NaaS سازگاری چندانی نداشته باشند.
  • پایگاه‌های داده قدیمی: در بسیاری از شرکت‌ها، برنامه‌ها و فرآیندهای مهم هنوز در مراکز داده پیش‌فرض و نه در سرویس‌های ابری اجرا می‌شوند. این مساله، استفاده از شبکه NaaS را کمی چالش‌برانگیز می‌کند. البته استفاده از سرویس‌هایی مانند Cloudflare Network Interconnect می‌تواند غلبه بر این چالش را تسهیل کند.
  • قفل فروشنده: انتقال به یک سرویس ابری همیشه خطر وابستگی بیش از حد به ارائه‌دهنده خدمات خاص را برای یک شرکت ایجاد می‌کند. در صورت خراب شدن زیرساخت ارائه‌دهنده خدمات یا افزایش قیمت آن‌ها، این تغییرات ممکن است عواقب جدی برای شرکت‌ها به‌دنبال داشته باشند.

مزایای NaaS چیست؟

برخی از ارائه‌دهندگان سرویس مانند Megaport و PacketFabric با وجود داشتن زیرساخت‌های شبکه مختص به خود، در حال حاضر در مقیاس‌های کوچک بر روی ارائه سرویس‌های بسیار انعطاف‌پذیر و مقرون‌به‌صرفه NaaS متمرکز هستند. در ادامه مهم‌ترین مزایای NaaS فهرست شده‌اند که عبارتند از:

  • انعطاف‌پذیری: این شبکه امکان خدمات ابری انعطاف‌پذیری و سفارشی‌سازی بیشتری را فراهم می‌کند. اعمال تغییرات در این شبکه از طریق نرم‌افزار و نه سخت‌افزار امکان‌پذیر است. همچنین این شبکه امکان پیکربندی مجدد شبکه‌های شرکتی توسط تیم‌های فناوری اطلاعات را در صورت تقاضا فراهم کرده است
  • مقیاس‌پذیری: مقیاس‌پذیری سرویس‌های ابری NaaS به‌طور طبیعی از خدمات سنتی مبتنی بر سخت‌افزار بیشتر است. مشتریان NaaS سازمانی می‌توانند به جای خرید، اتصال و روشن کردن سخت‌افزار بیشتر، ظرفیت بیشتری را از فروشنده خریداری کنند
  • دسترسی در هر نقطه: امکان دسترسی به شبکه NaaS بسته به نحوه پیکربندی این سرویس ابری، در هر کجا و در هر دستگاهی، بدون استفاده از VPN برای کاربران وجود دارد. هر چند در این زمینه باید اهرم‌ها و کنترل‌های دسترسی قدرتمندی وجود داشته باشد. در حالت ایده‌آل، تنها چیزی که کاربران نیاز دارند، اتصال فعال به اینترنت و اطلاعات ورود به سیستم است.
  • عدم نیاز به تعمیر و نگهداری: ارائه‌دهنده خدمات ابری در نگهداری شبکه، نرم‌افزارها و ارتقاء سخت افزار نظارت کرده و آن‌را مدیریت می‌کند
  • امنیت یکپارچه: شبکه NaaS امکان ارائه همزمان خدمات شبکه و خدمات امنیتی مانند فایروال را برای یک ارائه‌دهنده واحد فراهم می‌کند. این رویکرد یکپارچگی بهتری برای ارائه خدمات شبکه و امنیت را پدید می‌آورد
  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها: هر چند این مزیت به فروشنده بستگی دارد. با این حال، خرید خدمات ابری به جای ایجاد خدمات شخصی در بیشتر اوقات مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود. مشتریان سرویس‌های ابری، نیازی به خرید و نگهداری سخت‌افزار ندارند و فروشنده از قبل سرورهای مورد نیاز برای ارائه خدمات را در اختیار دارد.
شبکه NaaS

طرحی از شبکه NaaS

موارد استفاده از NaaS چیست؟

شبکه NaaS موارد استفاده متعددی دارد؛ مانند شبکه، مدارهای WAN و موارد دیگر یک شعبه یا فروشگاه که همه آن‌ها با هزینه ماهانه کار می‌کنند. با استفاده از یک شبکه کلید به عنوان ابزار، ارائه‌دهنده ظرفیت یک ساختمان را طراحی، خرید، نصب و راه اندازی می‌کند و کلیه تجهیزات با پرداخت یک هزینه اشتراک ماهانه واحد، فعالیت می‌کنند.

همچنین، مفهوم NaaS دسترسی به فناوری جدید، از جمله زیرساخت‌هایی مانند Wi-Fi 6 و 100GbE را با دسترسی به تجهیزات تازه‌سازی و فرصت‌های چرخه امکان‌پذیر می‌کند. از این رو، از عملکرد سطح بالای شبکه و بالا و پایین رفتن آن برای برآوردن نیازهای تقاضا اطمینان حاصل می‌شود.

شبکه NaaS همچنین وظیفه بهبود بخشیدن به چرخه‌های بازخوانی را بر عهده دارد. زیرا ارتقاء به طور یکپارچه زمانی اتفاق می‌افتد که زمان خرابی برنامه‌ریزی شده کمتر باشد و با وجود تجهیزات جدیدتر و افزایش سطح خدمات، عملکرد را بهبود دهد. در نهایت، NaaS میزان زیرساخت‌های قدیمی و ناکافی را در محیط به دلیل نظارت مداوم بر معیارهای عملکرد برای همه دارایی‌های فناوری اطلاعات در محیط کاهش می‌دهد.

خدمات قدرتمند راه‌اندازی NaaS با مجموعه پینگونت

پینگونت قوی‌ترین شرکت خدمات پشتیبانی شبکه در استان تهران است. مجموعه ما تمامی خدمات مربوط به نصب، راه‌‌اندازی و پشتیبانی شبکه از جمله شبکه‌های فضای ابری NaaS، نصب و راه‌اندازی VoIP و نصب دوربین مداربسته را ارائه می‌دهد. پینگونت از دو گروه از برنامه‌نویس‌های حرفه‌ای و متخصصین حوزه شبکه تشکیل شده است. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *