Wi-Fi

وای فای (Wi-Fi) چیست؟

در عصر جهانی شدن، اکثر ما اکنون به هر کجا که می‌رویم به صورت دیجیتالی به وای‌فای متصل هستیم. در حال حاضر می‌توانیم از دستگاه خود مانند لپ ‌تاپ، تلفن همراه، کامپیوتر یا تبلت برای اتصال به اینترنت و از طریق Wi-Fi شخصی متصل شویم و کارهای شخصی خود را در نهایت راحتی و سرعت انجام دهیم. اگر اکثر ما ندانیم که وای‌فای واقعاً چگونه کار می‌کند اما همه می دانیم که هدف نهایی از این فنآوری چیست. به همین دلیل، ما در مقاله دیگری از پینگونت می‌خواهیم به تفصیل درباره وای فای صحبت کنیم.

تاریخچه وای فای

مردم و سازمان‌ها از شبکه‌های بی‌سیم وای فای برای دسترسی به اینترنت پرسرعت استفاده می‌کنند. در 15 سالی که از ایجاد و تجاری سازی این استاندارد می‌گذرد، طیف گسترده‌ای از خدمات جدید در حوزه شبکه وای فای در اختیار کسب و کارها قرار گرفته‌اند. قبل از سال 1999، چندین فناوری بی‌سیم برای اتصال دستگاه‌ها به اینترنت استفاده می‌شدند. این فنآوری‌های مختلف ناسازگار بودند، بنابراین مزایای محدودی داشتند. توسعه یک استاندارد فنی باعث ایجاد یک پلتفرم جدید در فناوری بی‌سیم شد. تقریباً بلافاصله پس از تصویب مجموعه استانداردهای IEEE 802.11، هر شرکت بزرگ و سازنده سخت افزار رایانه، محصولات وای فای را توسعه داد و به بازار عرضه کرد.

اولین نسخه از پروتکل 802.11 در سال 1997 منتشر شد که سرعت 2 مگابایت بر ثانیه را ارائه می‌کرد. نسل دوم محصولات Wi-Fi با استاندارد 802.11a در سال 1999 وارد بازار شدند. این تجهیزات دارای حداکثر سرعت داده 11 مگابایت بر ثانیه بودند و در باند 2.4 گیگاهرتز کار می‌کردند. پیشرفت تجاری بزرگ با استفاده از وای فای برای سری iBook لپ‌تاپ‌های اپل خود در سال 1999 اتفاق افتاد. این اولین محصول انبوه بود که اتصال شبکه WiFi را ارائه می‌کرد. این فنآوری سپس توسط اپل به عنوان AirPort نامگذاری شد.

در حال حاضر، پیشرفته ترین استانداردهای IEEE، استاندارد 802.11n است. این دستگاه‌ها که در سال 2009 وارد بازار شدند، حداکثر سرعت اتصال 600 مگابایت بر ثانیه را داشتند و می‌توانستند از هر دو باند 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز استفاده کنند. مانند بسیاری از فناوری‌های دیگر، شبکه وای فای سریع‌‌تر، قابل اطمینان‌‌تر، قابلیت استفاده آسان‌‌تر و ارزان‌‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانیم : اینترنت چیست ؟

وای فای یا شبکه بی‌سیمتعریف Wi-Fi

وای فای یا شبکه بی‌سیم (بدون کابل) یک فنآوری نوین است که اینترنت پرسرعت را با کمک امواج رادیویی ارائه می‌دهد. اتصال وای فای با کمک یک آداپتور بی‌سیم برای امکان دسترسی به اینترنت توسط دستگاه‌های مختلف انجام می‌شود. آداپتور داده‌ها را به سیگنال‌های رادیویی تبدیل می‌کند. مودم بی‌سیم دستگاهی است که به انتقال سیگنال‌های رادیویی کمک می‌کند. پس از تنظیم نقطه اتصال، دسترسی به اینترنت از طریق فرکانس‌های بین 2.4 گیگاهرتز تا 5 گیگاهرتز براساس داده‌های موجود در شبکه وای فای به دستگاه‌های متصل ارائه می‌شود. سپس تمام دستگاه‌های دارای اینترنت بدون نیاز به کابل اترنت به اینترنت متصل خواهند شد.

شاید برای شما جالب باشد : اترنت چیست؟

فرکانس‌های Wi-Fi

به طور کلی، شبکه‌های بی‌سیم از سطح فرکانس 2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز استفاده می‌کنند. سپس OFDM (مدولاسیون تقسیم فرکانس عمود برهم) سیگنال‌های رادیویی را قبل از ورود به روتر به سیگنال‌های کوچک‌تری تبدیل می‌کند. بنابراین، استانداردهای اصلی شبکه 802.11 بر اساس نیازهای کاربر متفاوت هستند. فرکانس‌هایی مانند 802.11a، داده‌ها را در سطح فرکانس 5 گیگاهرتز منتقل می‌کنند. مجدداً OFDM سیگنال‌ها را قبل از ورود به روتر به سیگنال‌های کوچک‌تری می‌شکند و آن را حدود 54 مگابیت داده در ثانیه انتقال می‌دهد.

802.11b، فرکانس دیگری است که سطح فرکانس آهسته 2.4 گیگاهرتز را منتشر می‌کند. بنابراین، می‌تواند حداکثر 11 مگابیت داده در ثانیه ارسال کند. 802.11g یک سطح فرکانس وای فای است که داده‌ها را با فرکانس 2.4 گیگاهرتز ارسال می‌کرده و با کمک کد گذاری OFDM حدود 5 مگابیت داده در ثانیه منتشر می‌کند.

فرکانس های Wi-Fiنحوه کار Wi-Fi

اگرچه وای فای معمولاً برای دسترسی به اینترنت در دستگاه‌های قابل حملی مانند تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها یا لپ ‌تاپ‌ها استفاده می‌شود اما خود وای فای برای اتصال به مودم یا نقطه دسترسی دیگر استفاده می‌شود.  Wi-Fi یک اتصال بدون کابل به دستگاه است که دسترسی به یک شبکه محلی (LAN) از دستگاه‌های متصل را فراهم می‌کند. وای فای به جای استفاده از اتصالات سیمی مانند اترنت، از امواج رادیویی برای انتقال اطلاعات در فرکانس‌های خاص مانند 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز استفاده می‌کند. برد معمولی یک شبکه استاندارد وای فای می‌تواند تا 100 متر در هوای آزاد برسد. ساختمان‌ها و سایر مصالح، سیگنال را منعکس می‌کنند. به طور معمول، دامنه‌های 10 تا 35 متر رایج‌تر هستند.

قدرت آنتن و پخش فرکانس نیز می‌توانند بر برد مؤثر شبکه تأثیر بگذارند. فرکانس‌های بالاتر مانند 5 گیگاهرتز و 60 گیگاهرتز، محدوده بسیار کمتری نسبت به 2.4 گیگاهرتز دارند. همه افراد در محدوده یک شبکه و یک دستگاه وای فای می‌توانند شبکه را شناسایی کرده و سعی کنند به آن متصل شوند. با اتصال افراد مختلف به وای فای مسئله امنیت مهم می شود، به همین دلیل است که استانداردهایی مانند WPA، WPA2 و WPA3 نیز وجود دارند. پس اگر فکر می‌کنید شخصی بدون اجازه به شبکه شما دسترسی دارد، تغییر رمز عبور ضروری است.

امنیت شبکه Wi-Fi

از آنجایی که دستگاه‌های وای فای به جای سیم از سیگنال برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند، امکان دسترسی کاربران غیرمجاز به شبکه شما وجود دارد. این موضوع می‌تواند سرعت اتصال را کاهش دهد یا شما را در برابر مواردی امنیتی آسیب پذیر کند. با این حال راه‌های متعددی برای اطمینان از ایمن بودن شبکه خانگی بی‌سیم وجود دارد؛ اما بهترین راه استفاده از تنظیمات امنیتی مودم است. ابتدا رمز عبور جهت وارد شدن به تنظیمات مودم را تغییر دهید. سپس می‌توانید شناسه سرویس دستگاه (SSID) را در تنظیمات مودم مخفی کنید تا کسی غیر از شما نتواند نام وای فای‌تان را مشاهده کند. همچنین نوع پسورد خود را به جای WEP بر روی WPA قرار دهید.

امنیت شبکه وای فایمزایای استفاده از وای فای

مزیت اصلی Wi-Fi، آزادی دسترسی به اینترنت با هر دستگاهی بدون نیاز به وصل کردن کابل اترنت است. بنابراین می‌توان از تلفن همراه خود برای دسترسی به اینترنت از طریق شبکه وای فای خود بدون نیاز به اتصال به اینترنت استفاده کرد.

با اتصال وای فای در خانه، می‌توانید در بالکن خود بنشینید و در حالی که از هوای مطبوعی لذت می‌برید، کارهای خود را انجام دهید. همچنین می‌توانید چندین دستگاه را به صورت بی‌سیم و بدون هیچ مشکلی به اینترنت متصل کنید. پس اگر در نظر دارید که شبکه وای فای را در شرکت خود راه اندازی کنید، در زیر دلایل استفاده از شبکه Wi-Fi آورده شده‌اند:

  • آزادی دسترسی به اینترنت از هر نقطه در محدوده سیگنال و جابجایی دستگاه‌های خود در فضای داخل
  • امکان دسترسی به سایر دستگاه‌های متصل به شبکه (به عنوان مثال چندین کامپیوتر می‌توانند از یک چاپگر بدون اتصال مستقیم کابلی استفاده کنند)
  • دانلود کتاب، موسیقی، فیلم و برنامه یا گشت و گذار در وب، از طریق دستگاه‌هایی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها
  • رهایی از دردسر نصب اتصالات کابلی در اتاق‌های مختلف (عدم نیاز به مدیریت کابل)

مراحل اتصال به وای فای

در ادامه نحوه اتصال به شبکه وای فای آورده شده است. فرض کنید وقتی می‌خواهید از وای فای در رستوران، فرودگاه یا هتل استفاده کنید، مراحل زیر اتصال به اینترنت از طریق Wi-Fi را نشان می‌دهند:

  • اول از همه باید دستگاهی داشته باشید که به اینترنت و وای فای متصل باشد.
  • سپس نام شبکه وای فای موقعیتی که در آن قرار دارید را جستجو کنید. هر شبکه‌ای نام منحصر به فرد خود را دارد. اساساً این نام به صورت پیش‌ فرض اعداد یا حروف تصادفی است که اکثر کاربران با ارائه یک نام منحصر به فرد آن را شخصی می‌کنند تا شبکه را از سایر اتصالات وای فای متمایز کنند. بنابراین، ابتدا باید نام را مشخص کنید. اگر در رستوران یا هتل هستید، می‌توانید در بخش پذیرش نام شبکه را بپرسید.
  • وقتی نام شبکه را وارد کردید، مرحله بعدی اتصال به Wi-Fi است. فرآیند اتصال به شبکه وای فای ممکن است از دستگاهی به دستگاه دیگر متفاوت باشد؛ اما به طور کلی، مراحل، کم و بیش مشابه هم هستند. اول به تنظیمات وای فای بروید، وای فای را روشن کنید و روی نام شبکه وای فای کلیک کنید.
  • اکثر شبکه‌ها با دسترسی محدود با رمز عبور امن هستند. در چنین مواقعی برای دسترسی به شبکه وای فای دستگاه خود باید رمز عبور را وارد کنید. بنابراین، برای استفاده از شبکه وای فای باید رمز عبور را از پذیرش پیدا کنید. هنگامی که رمز عبور را وارد کردید، می‌توانید از اینترنت استفاده کنید.

اتصال به شبکه وای فای انواع دستگاه‌هایی متصل به وای فای

دستگاه‌های وای فای همه جا هستند. اکثر مودم‌ها اتصال وای فای را ارائه می‌دهند و تقریباً هر محصولی با عملکردهای هوشمند برای اتصال پایدار و قوی به اینترنت، به آن متکی است. تقریباً همه گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و برخی کامپیوتر‌های رومیزی از Wi-Fi پشتیبانی می‌کنند. می‌توان مودم را با استفاده از دانگل‌های USB نیز به کامپیوتر‌ها اضافه کرد.

تلویزیون‌های هوشمند تقریباً همیشه از اتصال به فای وای پشتیبانی می‌کنند و بسیاری از دستگاه‌های اینترنت اشیاء مانند یخچال‌های هوشمند و دوربین‌ها نیز از این قابلیت پشتیبانی خواهند کرد. همچنین پرینترهای وای فای، اسکنرها، ساعت‌ها، کنسول‌های بازی، رادیوهای دیجیتال و حتی اتومبیل‌ها نیز از این فناوری پشتیبانی می کنند. موارد استفاده برای وای فای تقریباً بی‌نهایت هستند!

تجهیزات دیگری نیز وجود دارند که می‌توانید آنها را «دستگاه‌های مجاور وای فای» بنامید. این دستگاه‌ها از امواج رادیویی بسیار نزدیک به طیف سنتی Wi-Fi استفاده می‌کنند اما وای فای در نظر گرفته نمی‌شوند زیرا به طور یکسان به اینترنت متصل نخواهند شد. یک مثال خوب می‌تواند پروتکل زیگبی (Zigbee) باشد که برای دستگاه‌های هوشمند کم ‌مصرف ایجاد شد و امروزه نیز به شکل‌هایی دیگری مورد استفاده قرار می‌گیرد. بلوتوث مثال دیگری است که مانند وای فای با فرکانس 2.4 گیگاهرتز کار می‌کند اما برای اتصال دو دستگاه با برد کوتاه استفاده می‌شود.

وای فای دو باند وای‌فای دو باند چیست؟

وای فای دو باند با استفاده از هر دو باند رادیویی بی‌سیم (2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز) کار می‌کند. امروزه تعداد بیشتری از دستگاه‌های وای‌‌فای دارای دو باند هستند، در حالی که تعدادی از دستگاه‌های قدیمی‌‌تر فقط یک باند دارند و می‌توانند به شبکه‌های 2.4 گیگاهرتز متصل شوند.

اگر دستگاه شما با فرکانس 5 گیگاهرتز سازگار است، دو نام شبکه (SSID) را مشاهده خواهید کرد و می‌توانید به 2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز (در صورت موجود بودن هر دو) متصل شوید دستگاه وای فای شما تنها می‌تواند در یک زمان به یک شبکه وای فای متصل شود.

کلام آخر

این روزها، اکثر کامپیوترها و گوشی‌های هوشمند، مجهز به فنآوری شبکه بی‌سیم وای فای هستند. این فنآوری به دستگاه‌های دیجیتال مجاور اجازه می‌دهد تا اینترنت را با یکدیگر مبادله کنند. درواقع، Wi-Fi پرمصرف‌ترین شبکه کامپیوتری در جهان است که در سطح جهانی و در شبکه‌های خانگی و اداری کوچک برای اتصال کامپیوترهای رومیزی، لپ تاپ، تبلت، تلفن‌های هوشمند، چاپگرها و بلندگوهای هوشمند به یکدیگر به کار گرفته می‌شود. وای فای به یک روتر بی‌سیم برای اتصال دستگاه‌های مختلف به یکدیگر جهت دسترسی به اینترنت نیاز دارد.

 

منابع:

https://www.businessblogshub.com//

https://www.tanaza.com/

https://www.digitaltrends.com/

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *