مزایای استفاده از شبکه های کامپیوتری

مزایای شبکه

مزایای استفاده از شبکه های کامپیوتری

یک شبکه کامپیوتری متشکل از دو یا چند کامپیوتر است که به منظور اشتراک گذاری منابعی اطلاعاتی، تبادل فایل‌ها و ارتباطات الکترونیکی به یکدیگر متصل شده‌اند. کامپیوترهای موجود در یک شبکه، ممکن است از طریق کابل، خطوط تلفن، امواج رادیویی، ماهواره‌ها یا پرتوهای نور مادون قرمز به هم متصل شوند. در این مقاله در مورد مزایای شبکه با شما صحبت خواهیم کرد.

استفاده از یک شبکه کامپیوتری می‌تواند فواید زیادی برای کسب و کارهای امروزی داشته باشد. شرکت‌ها از شبکه برای تسهیل مدیریت فرایندهای سازمانی و بهبود خدمات به مشتریان بهره می‌برند. برای درک بهتر مزایای استفاده از شبکه‌های کامپیوتری با مقاله دیگری از پینگونت همراه باشید.

تعریف شبکه های کامپیوتری

یک شبکه داده شامل مجموعه‌ای از میزبان‌ها است که توسط دستگاه‌های مختلف به یکدیگر متصل شده‌اند.‌ میزان هر دستگاهی است که اطلاعات را در شبکه ارسال و دریافت می‌کند. لوازم جانبی دستگاه‌هایی هستند که به هاست متصل می‌شوند. برخی از دستگاه‌ها می‌توانند به عنوان میزبان و لوازم جانبی عمل کنند. به عنوان مثال، چاپگر متصل به لپ‌ تاپ که در شبکه است، به عنوان یک دستگاه جانبی عمل می‌کند.

اگر چاپگر مستقیماً به یک دستگاه شبکه مانند هاب، سوئیچ یا روتر متصل باشد، به عنوان میزبان عمل می‌کند. شبکه‌های کامپیوتری در سطح جهانی در شرکت‌ها، خانه‌ها، مراکز تجاری و سازمان‌های دولتی استفاده می‌شوند. بسیاری از شبکه‌ها از طریق اینترنت کار می‌کنند.

اتصال انواع مختلفی از دستگاه‌های زیر به یک شبکه امکان پذیر است:

  • کامپیوترهای رومیزی
  • لپ تاپ
  • چاپگرها
  • اسکنرها
  • دستیارهای دیجیتال شخصی (PDA)
  • گوشی‌های هوشمند
  • پرینت و سرورهای فایل

یک شبکه می‌تواند انواع مختلفی از منابع زیر را به اشتراک بگذارد:

  • انتقال داده‌ها (متن، عکس، ویدئو یا هر فایل دیگر)
  • خدماتی مانند چاپ یا اسکن
  • برنامه‌های نرم افزاری مانند پایگاه‌های داده
  • فضای ذخیره سازی در دستگاه‌های قابل جابجایی مانند‌ هارد دیسک یا درایو نوری

شبکه کامپیوتریاصول شبکه کامپیوتری

کامپیوترها را می‌توان از طریق شبکه‌ها برای اشتراک گذاری داده‌ها و منابع متصل کرد. یک شبکه می‌تواند به سادگی دو کامپیوتر متصل به یک کابل واحد یا به پیچیدگی صدها کامپیوتر متصل به دستگاه‌هایی باشد که جریان اطلاعات را کنترل می‌کنند. شبکه‌های داده همگرا می‌توانند شامل کامپیوتر‌های همه منظوره مانند کامپیوتر‌های شخصی و سرورها و همچنین دستگاه‌هایی با عملکردهای خاص‌تر مانند چاپگرها، تلفن‌ها، تلویزیون‌ها و کنسول‌های بازی باشد.

همه شبکه‌های همگرا می‌توانند صدا و ویدئو را به اشتراک می‌گذارند و از روش‌های مختلفی برای هدایت جریان اطلاعات استفاده می‌کنند. اطلاعات موجود در شبکه از یک مکانی به مکان دیگر و گاهی از مسیرهای مختلفی برای رسیدن به مقصد صحیح حرکت می‌کند. سیستم حمل و نقل عمومی شبیه به شبکه داده است. اتومبیل‌ها، کامیون‌ها و سایر وسایل نقلیه مانند پیام‌هایی هستند که در شبکه حرکت می‌کنند. هر راننده نقطه شروع (مبدا) و نقطه پایان (مقصد) را تعریف می‌کند. در این سیستم قوانینی مانند علائم ایست و چراغ راهنمایی وجود دارند که حرکت از مبدا تا مقصد را کنترل می‌کنند.

دستگاه‌های موجود در شبکه کامپیوتری از طریق راه‌های زیر به یکدیگر متصل می‌شوند:

  • سیم کشی مسی: از سیگنال‌های الکتریکی برای انتقال داده‌ها بین دستگاه‌ها استفاده می‌کند.
  • کابل کشی فیبر نوری: از کابل پلاستیکی یا شیشه‌ای که فیبر نیز نامیده می‌شود، برای انتقال اطلاعات به عنوان نور ساطع شده استفاده می‌کند.
  • اتصال بی‌سیم: از سیگنال‌های رادیویی، فناوری مادون قرمز (لیزر) یا ارسال‌های ماهواره‌ای استفاده می‌کند.

طبقه بندی شبکه‌ کامپیوتری

1- بر اساس مقیاس: شبکه‌های کامپیوتری ممکن است بر اساس مقیاس طبقه بندی شوند:

  • شبکه محلی (LAN)
  • شبکه شهری (MAN)
  • شبکه گسترده (WAN)

2- با روش اتصال: شبکه‌های کامپیوتری را می‌توان بر اساس فناوری سخت‌افزاری نیز طبقه‌ بندی کرد که برای اتصال دستگاه‌های جداگانه در شبکه مانند فیبر نوری، اترنت، شبکه بی‌سیم استفاده می‌شود.

  • سرویس گیرنده – سرور
  • معماری همتا به همتا

3- بر اساس رابطه عملکردی (معماری شبکه): شبکه‌های کامپیوتری ممکن است بر اساس روابط عملکردی که بین عناصر شبکه وجود دارند، طبقه بندی شوند. این طبقه بندی همچنین معماری کامپیوتر نامیده می‌شود.

4- با توپولوژی شبکه: توپولوژی شبکه به معنای روشی است که دستگاه‌های هوشمند در شبکه روابط منطقی یا فیزیکی خود را با یکدیگر می‌بینند. شبکه‌های کامپیوتری ممکن است براساس توپولوژی که شبکه بر آن استوار است، طبق موارد زیر طبقه بندی شوند:

  • شبکه اتوبوسی
  • شبکه ستاره‌ای
  • شبکه حلقه‌ای
  • شبکه مشی
  • شبکه اتوبوسی ستاره‌ای
  • شبکه توپولوژی درختی یا سلسله مراتبی

شبکه

بیشتر بخوانیم: توپولوژی شبکه چیست؟

مزایای استفاده از شبکه کامپیوتری

از مزایای شبکه می‌توان به هزینه کم و بهره وری بیشتر اشاره کرد. اما شبکه کامپیوتری می‌تواند جوانب مثبت زیادی به شرح زیر داشته باشد:

1- نیاز کم به تجهیزات جانبی

هر کامپیوتر در شبکه به چاپگر، اسکنر یا دستگاه پشتیبان خود نیازی ندارد. این امکان وجود دارد که چندین چاپگر را در یک مکان مرکزی پیکربندی کنید و آنها را بین کاربران شبکه به اشتراک بگذارید. همه کاربران شبکه کارهای چاپی را به یک سرور چاپ مرکزی که درخواست‌های چاپگر را مدیریت می‌کند، ارسال می‌نمایند. سرور چاپ می‌تواند کارهای چاپی را بین چاپگرهای مختلف توزیع یا می‌تواند کارهایی که به چاپگر خاصی نیاز دارند را در صف قرار دهد.

2- قابلیت‌های ارتباطی بیشتر

شبکه‌ها ابزارهای همکاری هستند که می‌توان از آنها برای برقراری ارتباط بین کاربران شبکه استفاده کرد. ابزارهای همکاری آنلاین شامل ایمیل، تالار گفتمان و چت، صوتی و تصویری و پیام ‌رسانی فوری است. با استفاده از این ابزار، کاربران می‌توانند با دوستان، خانواده و همکاران ارتباط برقرار کنند. در یک شرکت نیز کارکنان می‌توانند اطلاعات مربوط به سازمان را در شبکه با یکدیگر به اشتراک بگذارند. شبکه‌های کامپیوتری کارکنان را قادر می‌سازند تا ایده‌های خود را راحت‌تر به اشتراک بگذارند و کارآمدتر کار کنند. این مهم بهره‌وری آنها را افزایش داده و درآمد بیشتری برای شرکت ایجاد می‌کند.

3- جلوگیری از کپی برداری و خرابی

یک سرور، منابع شبکه را مدیریت می‌کند. سرورها داده‌ها را ذخیره می‌کنند و آنها را با کاربران یک شبکه به اشتراک می‌گذارند. داده‌های محرمانه یا ضروری را می‌توان محافظت کرد و با کاربرانی که مجوز دسترسی به این داده‌ها را دارند به اشتراک گذاشت. از نرم افزار ردیابی اسناد می‌توان برای جلوگیری از بازنویسی یا اصلاح فایل‌هایی که سایر کاربران همزمان به آن‌ها دسترسی دارند، استفاده نمود.

4- مدیریت متمرکز شبکه

مدیریت متمرکز، تعداد افراد مورد نیاز برای مدیریت دستگاه‌ها و داده‌های شبکه را کاهش می‌دهد و به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنند. تک تک کاربران شبکه نیازی به مدیریت داده‌ها و دستگاه‌های خود ندارند. یک مدیر می‌تواند داده‌ها، دستگاه‌ها و مجوزهای کاربران شبکه را کنترل کند. ایجاد نسخه‌های پشتیبان از داده‌ها راحت‌تر است زیرا داده‌ها در یک مکان مرکزی ذخیره می‌شوند.

5- کمک به رشد کسب و کارها

یک شبکه کامپیوتری مناسب می‌تواند برای کسب و کار شما بسیار مفید باشد. شبکه خوب به شما این امکان را می‌دهد تا داده‌های تجاری مهم را در یک مکان متمرکز ذخیره کنید. علاوه بر این، شبکه‌های کامپیوتری به شما اجازه می‌دهند تا به داده‌های کامپیوتر‌های دیگر موجود در همان شبکه، دسترسی داشته باشید و آن را براساس نیاز خود تغییر دهید. شبکه کامپیوتری باعث بهبود روند کار در سازمان می‌شود.

اشتراک گذاری منابع6- به اشتراک گذاری منابع

نصب و راه اندازی شبکه مقدار هزینه‌ای که برای سخت افزار خرج می‌کنید را کاهش می‌دهد. با ایجاد یک شبکه کامپیوتری و به اشتراک گذاری سخت افزاری که از قبل دارید، این هزینه کاسته می‌شود. بگذارید بگوییم که شرکت شما تعدادی کامپیوتر غیر متصل دارد. بیایید چاپگرها را به عنوان نمونه‌ای از سخت افزاری که می‌خواهید کارمندان به اشتراک بگذارند، انتخاب کنیم. کارمندان نمی‌توانند اسناد را چاپ کنند، مگر اینکه برای هر کامپیوتر یک چاپگر جداگانه خریداری کنید. خرید چاپگرهای اضافی برای هر یک از کامپیوترهای غیر متصل، هزینه‌ای برای شما دارد. هنگامی که تمام کامپیوتر‌ها و چاپگرهای خود را به شبکه وصل می‌کنید، روند کار کارکنان آسان خواهد شد زیرا به اشتراک گذاری فایل‌ها راحت می‌شود.

7- بهبود کارایی و حجم ذخیره سازی

پس از اینکه تمام کامپیوتر‌های خود را به شبکه متصل کردید، ماهیت ذخیره سازی داده‌ها برای شما تغییر می‌کند. اول از همه، حجم ذخیره سازی ترکیبی همه کامپیوتر‌های موجود در شبکه را دریافت می‌کنید. برای نشان دادن این موضوع به زبان ساده، اجازه دهید مقداری محاسبات ریاضی انجام دهیم. فرض کنید کسب و کار شما 20 کامپیوتر با درایوهای 2 ترابایتی دارد.

وقتی این کامپیوتر‌ها را به شبکه وصل می‌کنید، اکنون 40 ترابایت فضای ذخیره سازی ترکیبی دارید. این مهم است زیرا در بسیاری از مشاغل داده‌ها توسط چندین کارمند استفاده می‌شوند. فرض کنید چند فایل گرافیکی سنگین دارید. هر یک از 20 کارمند شما ممکن است در زمان‌های مختلف از این فایل استفاده کنند. بدون شبکه، باید یک کپی از این فایل‌ها را در هر یک از 20 کامپیوتر ذخیره کنید. با یک شبکه، فقط باید فایل را روی یکی از آن 20 کامپیوتر یا یک سرور مرکزی ذخیره کنید. به این ترتیب استفاده از ذخیره سازی تا 2000 درصد کاهش می‌یابد.

9- آزادی در انتخاب بهترین شبکه

راه اندازی یک شبکه در گذشته بسیار سخت‌تر بود. شما باید شبکه خود را به کامپیوتر‌های سازگار و سخت افزار محدود کنید. امروزه یک ارائه دهنده IT خوب می‌تواند تمام سخت افزار شما را در یک شبکه به خوبی دور هم جمع کند. این بدان معنا است که شما می‌توانید سیستم عامل‌های مختلفی را در انواع مختلف دستگاه‌ها داشته باشید. می‌توانید تبلت‌های اندروید، کامپیوتر‌های ویندوز و مک و تبلت‌های آی او اس را داشته باشید که همه با هم در شبکه هستند.

دسترسی 10- دسترسی به انعطاف پذیری

اهمیت شبکه‌های کامپیوتری مدرن در انعطاف پذیری آنها است. می‌توانید تبلت خود را در یک جلسه بردارید و با سندی شروع به کار کنید. سپس، می‌توانید به کامپیوتر اداری خود رفته و به کار در سند، دقیقاً از همان جایی که آن را متوقف کردید، ادامه دهید. همانطور که همکاران شما را برای استراحت دعوت می‌کنند، می‌توانید سند خود را از تلفن هوشمندتان به آنها نشان دهید. همه این‌ها در صورتی امکان پذیر هستند که سند در یک سرور فایل مرکزی قرار داشته و شبکه شما دارای یک اتصال بی‌سیم باشد.

11- حفظ امنیت اطلاعات ارزشمند

داده‌های شرکت هرگز نمی‌توانند بدون دسترسی محافظت شده به منابع و فایل‌های شبکه کاملاً ایمن باشند. با استفاده از یک شبکه کامپیوتری با کیفیت می‌توانید به کارکنان داخل شرکت و همچنین کسانی که می‌توانند از یک منطقه دوردست به آن دسترسی داشته باشند، اجازه دسترسی بدهید. از این رو، می‌توانید تجهیزات محاسباتی ناهمگن واقع در شهر دیگری را در یک شبکه منسجم متصل کنید. علاوه بر این، می‌توانید اطلاعات مهمی که می‌خواهید با کارمندان تان به اشتراک بگذارید، بدون توجه به جایی که هستند را نیز تقریباً بلافاصله پخش کنید.

کلام آخر

اگر یک کسب و کار رو به رشد را اداره می‌کنید، احتمالاً می‌دانید که راه حل‌های با کیفیت فناوری اطلاعات، می‌توانند برای کارایی شرکت بسیار مهم باشند. شبکه‌های کامپیوتری یکی از مهم ترین راه حل‌های IT هستند که می‌توانید در شرکت خود آنها را پیاده سازی کنید. یک شبکه کامپیوتری، فقط به تعداد زیادی کامپیوتر متصل است. این مهم به کامپیوتر‌های موجود در شبکه اجازه می‌دهد تا داده‌ها و منابع را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. یک شرکت ارائه دهنده خدمات شبکه می‌تواند شبکه کامپیوتری شما را به گونه‌ای پیاده سازی کند که کامپیوترها مستقیماً به یکدیگر متصل می‌شوند و با دسترسی و امنیت کامل به کار خود ادامه دهند.

منابع:

https://ecomputernotes.com/

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *