روتر و مودم چه تفاوتی دارند؟
برای ورود به دنیای تکنولوژی و شبکه، در ابتدا مهمترین مسئله شناخت تجهیزات سخت افزاری مرتبط با آن و آشنایی با نحوه استفاده از آنهاست. در این بین لوازم زیادی با کارکردهای تقریبا مشابه وجود دارند، که شناخت تمایز در عملکرد آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. روتر و مودم دو عضو مهم در شبکه هستند که از جهات مختلف با یکدیگر تفاوت دارند؛ اما بسیاری از افراد از تفاوت عملکرد آن آگاه نیستند. اغلب، ارائهدهندگان خدمات اینترنت، یک دستگاه را به شما تحویل میدهند که هم بهعنوان مودم و هم بهعنوان روتر عمل میکند، اما در باطن فناوریهای به کار رفته در هر یک از آنها با هم متفاوت است.سوال این است: روتر و مودم چه کاربردهایی دارند؟
در واقع همه مودمها شامل روتر نیستند و همه روترها مودم ندارند. اما در هر صورت برای آن که بتوانید اتصال اینترنت را برای همه دستگاههای خانه خود فراهم کنید، به هر دوی آنها احتیاج پیدا خواهید کرد. با توجه به ضرورت استفاده از روتر و مودم در منازل یا شرکتها به منظور برقراری ارتباط، در این عنوان قصد داریم تا به بیان تفاوت روتر و مودم بپردازیم و یکبار برای همیشه با نحوه کارکرد و تمایز آنها آشنا شویم.
مودم
پیش از پرداختن به تفاوت میان روتر و مودم، بهتر است به طور مجزا هر یک از این دستگاهها را مورد بررسی قرار دهیم. یک مودم سیگنالهای الکتریکی ارسالی از طریق خطوط تلفن، کابلهای کواکسیال یا سایر انواع سیمکشی را تعدیل کرده و تغییر شکل میدهد. به عبارت دیگر، مودمها اطلاعات دیجیتال دریافت شده از رایانه شما را به سیگنالهای آنالوگ تبدیل میکند که میتوانند از طریق سیم منتقل شوند. آنها همچنین سیگنالهای آنالوگ دریافتی را به دادههای دیجیتالی که رایانه شما میتواند درک کند، تبدیل میکند. اکثر مودمهای مستقل فقط دو درگاه دارند: یک درگاه که به رایانه شما متصل میشود و یک جک اترنت که امکان اتصال به روتر را فراهم میکند.
مودم های قدیمی از طریق خطوط تلفن به اینترنت متصل میشدند، در حالی که مودمهای جدیدتر از اتصالات کابلی یا فیبر نوری استفاده می کنند. یک مودم به رایانهها اجازه میدهد پیامها، عکسها، صداها، فیلمها و… را دریافت کرده و به اشتراک بگذارد. در حقیقیت عملکرد مودم این است که امکان اشتراک گذاری دادهها بین رایانهها و دستگاههای دیگر را فراهم میکند و در این راستا هم به عنوان مدولاتور و هم به عنوان دمدولاتور کار مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا و معایب استفاده از مودم
در این قسمت به معرفی برخی از مهمترین مزایا و معایب استفاده از مودم میپردازیم. اولین مزیت استفاده از مودم عملکرد بهتر آن در اتصال LAN با اینترنت است. دومین مزیتی که برای مودمها عنوان میشود، شهرت آن به عنوان بهترین راه ارتباطی دادههاست؛ همچنین شما میتوانید سرعت انتقال داده در مودم خود را با افزایش هزینه پرداختی بیشتر کنید.
هر ابزار علاوه بر مزیتهایی که در اختیار کاربران قرار میدهد، ممکن است معایبی را نیز نسبت به دستگاههای مشابه خود داشته باشد. این مسئله در مورد استفاده از مودمها نیز به درستی صدق میکند. به عنوان مثال مودمها در مقایسه با هاب سرعت پایینتری دارند. مودمها تنها به عنوان رابط بین LAN و اینترنت عمل میکند و هیچ گونه عملکردی در مقابل نگهداری و کیفیت ترافیک ارائه نمیدهد.
روتر
مسئولیت اصلی روتر شما این است که دادهها را بین دستگاههای مختلف منزل شما و بین مودم هدایت کند. روتر در حقیقت یک دستگاه در شبکه است که اتصال اینترنت شما را از مودم به دستگاههای موجود در شبکه توزیع یا مسیریابی میکند. این نحوه کارکرد به شما امکان میدهد که از طریق رایانه، تلفن همراه، تلویزیون هوشمند و سایر دستگاههای سیمی یا بیسیم خود به اینترنت متصل شوید.
عملکرد اصلی روتر توزیع ترافیک اینترنت شما به دستگاه هدف در شبکه است. روتر این کار را با اختصاص دادن یک آدرس IP به همه دستگاههای شما انجام میدهد. یک روتر شبکه محلی خاصی را ایجاد میکند و به کاربر امکان میدهد که تنظیمات این شبکه محلی را مدیریت کند. با روتر، میتوانید تنظیمات امنیتی دستگاه خود را فعال کنید و همچنین ترافیک دستگاههای خاص را اولویتبندی کنید. روتر همچنین به دستگاههای شما اجازه میدهد تا از طریق شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به عنوان مثال، یک روتر به شما امکان میدهد تا تنظیمات دستگاههای هوشمند خانه خود را با استفاده از یک برنامه در تلفن هوشمند خود تغییر دهید.
انواع مختلفی از روترها وجود دارد؛ با این حال روترهای سیمی و بیسیم دو نمونه از رایجترین روترهای موجود هستند. روترهای سیمی باید به رایانه و سایر دستگاههای شما با اتصال اترنت سیمی متصل شوند. روترهای WiFi از آنتنهای داخلی برای انتقال سیگنال اینترنت شبکه شما به صورت بیسیم استفاده میکنند. امروزه روترهای وای فای محبوبیت بسیار زیادی در بین مردم پیدا کردهاند و اغلب از آنها استفاده میشود.
روتر چه مزایا و معایبی دارد؟
همان طور که در مورد ویژگیهای مودم صحبت شد، در این قسمت نیز به معرفی مزایا و معایب روتر خواهیم پرداخت.
مزایا
- به اشتراک گذاری اتصال شبکه با چندین دستگاه مهمترین مزیت روتر است که بهرهوری شبکه را بالا میبرد.
- روتر اجازه میدهد بستههای داده به روشی سازمان یافته تحویل داده شوند، که این موضوع به کاهش بار داده کمک میکند.
- روتر اتصال پایدار و قابل اعتماد بین میزبانهای شبکه را امکان پذیر میکند.
- روترها در صورتی که قطعه اصلی قادر به انتقال بستههای داده نباشد، از قطعات جایگزین استفاده میکنند و این شاید مهمترین مزیت روتر نسبت به مودم است.
معایب
- هنگامی که چندین رایانه از یک شبکه استفاده میکنند، اتصالات مربوط به آن ممکن است کند شوند.
- یک روتر به چندین رایانه کمک میکند تا از یک شبکه استفاده کنند که این مسئله ممکن است در نهایت سرعت را کاهش دهد.
تفاوت مودم و روتر
مودم و روتر در کل عملکردهای جداگانهای را ارائه میکنند؛ اما مکمل یکدیگر حساب میشوند. یک مودم ممکن است به تنهایی قابلیت استفاده داشته باشد. اما روتر را نمیتوان به صورت تکی مورد استفاده قرار داد. یک مودم شما را به یک شبکه گسترده (WAN) یا اینترنت متصل میکند. از طرف دیگر، یک روتر دستگاههای شما را به شبکه محلی (LAN) یا شبکه WiFi متصل میکند و به دستگاههای شما اجازه میدهد تا به صورت بیسیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اساسا، یک مودم دروازه شما به اینترنت است، در حالی که یک روتر یک هاب مرکزی برای دستگاههای شما است. در حقیقت نمیتوان برتری نسبت به هر یک از این دستگاهها در نظر گرفت چرا که هر یک از آنها کارکرد خاص خود را دارند و بهتر است به صورت مکمل در کنار هم به کار گرفته شوند. بر همین اساس سازنده این دستگاهها مودم و روتر ترکیبی را به بازار عرضه کردند تا کاربران بتوانند به شکلی آسان یک شبکه قوی را در محیط خود راهاندازی کنند.
از بین مودم و روتر کدامیک را انتخاب کنم؟
اگر می خواهید از WiFi استفاده کنید یا چندین دستگاه را به شبکه خود متصل کنید، به مودم و روتر نیاز خواهید داشت. از آنجایی که اکثر مودمها فقط یک پورت اترنت LAN دارند، میتوانید هر بار فقط یک کامپیوتر را به آن متصل کنید؛ با این حال این مودمها امنیت مشابهی را که روتر به وجود میآورد، تامین نمیکند. اگر چندین دستگاه دارید که همگی به صورت همزمان نیاز به اتصال به اینترنت دارند، استفاده از روتر ضروری خواهد بود. با این حال، شما نمیتوانید به تنهایی با یک روتر به اینترنت دسترسی داشته باشید. یک روتر باید به مودم متصل باشد تا بتواند اتصال اینترنت را در دستگاههای شما توزیع کند.
با این اوصاف، هنگام تنظیم اتصال اینترنت خانگی خود، نیازی به دریافت مودم و روتر جداگانه نیست. این روزها دستگاههایی وجود دارند که هم عملکرد مودم و هم روتر دارند. اغلب افراد از این دستگاهها برای اتصال به شبکه اینترنت استفاده میکنند.
منابع
بدون دیدگاه