اینترنت چیست؟
آیا میتوانید زمانی را به یاد بیاورید که نمیتوانستید از اخبار دنیا با خبر شوید، برای دوستی ایمیل بفرستید، یک وبسایت درست کنید، پستی را در اینستاگرام لایک کنید و بسیاری کارهای دیگر را در فضای آنلاین انجام دهید؟ زمانی بود که هیچ کدام از این امور ممکن نبود اما امروزه ما میتوانیم به لطف وجود «اینترنت» در دنیای دیجیتال غرق شویم. برای شناخت بیشتر اینترنت و مزایای استفاده از آن با پینگونت همراه باشید.
چه کسی اینترنت را اختراع کرد؟
غیرممکن است که اختراع اینترنت را به یک شخص اختصاص داد! اینترنت کار دهها دانشمند، برنامه نویس و مهندس است که هر کدام ویژگیها و فناوریهای جدیدی را توسعه دادند تا در نهایت آنچه که امروز به نام اینترنت مشهور است را خلق کنند.
مدتها قبل از اینکه فناوری برای ساخت اینترنت وجود داشته باشد، بسیاری از دانشمندان وجود شبکههای اطلاعاتی در سراسر جهان را پیشبینی کرده بودند. «نیکولا تسلا» در اوایل دهه 1900 ایده سیستم بیسیم جهانی را ارائه کرد و متفکرانی مانند «پل اتلت» و «ونوار بوش» در دهههای 1930 و 1940 سیستمهای ذخیره سازی مکانیزه و قابل جستجو کتاب و رسانه را به جهانیان نشان دادند.
با این حال، اولین طرحهای عملی برای اینترنت اوایل دهه 1960 به دست آمد، زمانی که «جی.سی.آر. لیکلایدر» ایده شبکه بین کامپیوتری را معرفی کرد. اندکی پس از آن، دانشمندان کامپیوتر مفهوم سوئیچینگ بسته را توسعه دادند که روشی برای انتقال موثر دادههای الکترونیکی بود که بعدها به یکی از بلوکهای ساختمانی اصلی اینترنت تبدیل شد.
اولین نمونه اولیه قابل اجرا از اینترنت در اواخر دهه 1960 با ایجاد «ARPANET» یا شبکه آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته ارائه شد. «ARPANET» که در اصل توسط وزارت دفاع ایالات متحده تأمین مالی میشد، از سوئیچینگ بسته برای اجازه دادن به چندین کامپیوتر برای برقراری ارتباط در یک شبکه استفاده میکرد.
در 29 اکتبر 1969، «ARPANET» اولین پیام خود را ارائه کرد. این پیام ارتباط گره به گره از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر بود. پیام یک «LOGIN» کوتاه و ساده بود. این فناوری در دهه 1970 پس از اینکه دانشمندان «رابرت کان» و «وینتون سرف» پروتکل کنترل انتقال و پروتکل اینترنت یا «TCP/IP» را توسعه دادند، به رشد خود ادامه داد. «TCP/IP» مدلی ارتباطی بود که استانداردهایی را برای نحوه انتقال دادهها بین چندین شبکه تعیین میکرد.
«ARPANET» فنآوری «TCP/IP» را در 1 ژانویه 1983 پذیرفت و از این زمان محققان به مونتاژ شبکهها مشغول شدند تا اینترنت مدرن را توسعه دهند. دنیای آنلاین سپس در سال 1990، زمانی که دانشمند کامپیوتر «تیم برنرز لی» شبکه جهانی وب را اختراع کرد، شکل کاملی به خود گرفت.
در حالی که این اصطلاح اغلب با خود اینترنت اشتباه گرفته میشود، وب در واقع رایجترین وسیله برای دسترسی به دادههای آنلاین در قالب وبسایتها است. وب به محبوبیت اینترنت در بین مردم کمک کرد و به عنوان گامی مهم در توسعه گنجینه وسیع اطلاعاتی که اکنون اکثر ما به صورت روزانه به آن دسترسی داریم، تبدیل شود.
اینترنت به چه معناست؟
اینترنت (Internet) یک شبکه جهانی است که ارتباط همه جانبه و دسترسی به منابع اطلاعاتی را از طریق مجموعه گستردهای از شبکههای خصوصی، عمومی، تجاری، دانشگاهی و دولتی تسهیل میکند. اینترنت توسط آژانسهایی مانند مرجع واگذاری اعداد در اینترنت (Internet Assigned Numbers Authority) که پروتکلهای جهانی را ایجاد میکنند، اداره میشود.
دو اصطلاح اینترنت و شبکه جهانی وب، اغلب به جای هم استفاده میشوند اما دقیقاً با هم یکسان نیستند! اینترنت به سیستم ارتباطی جهانی اعم از سخت افزار و زیرساختهای آن اطلاق میشود، در حالی که وب یکی از خدماتی است که از طریق اینترنت ارائه میشود.
بر اساس آمار جهانی اینترنت، تا اکتبر سال 2020، 4.929.926.187 نفر در اینترنت حضور دارند. از این تعداد 332.908.868 یا حدود 6.8 درصد در ایالات متحده آمریکا هستند. تقریباً 63.2 درصد از جهان و 90.3 درصد ایالات متحده به اینترنت دسترسی دارند و از آن برای کار، کسب درآمد، تفریح و امور دیگر استفاده میکنند.
اهمیت اینترنت در دنیای امروز
تأثیر اجتماعی اینترنت را می توان هم مثبت و هم منفی دید. از یک طرف، مردم استدلال میکنند که اینترنت خطر انزوا، بیگانگی و کناره گیری از جامعه را افزایش داده است و به افزایش واکنش احساسی به نام FOMO یا ترس از دست دادن اشاره میکند. از سوی دیگر، مردم بر این باورند که اینترنت تأثیر معکوس بر جامعه داشته است و استدلال میکنند که اینترنت مشارکت مدنی، اجتماعی بودن و شدت روابط را افزایش میدهد.
چه تأثیرات خوب یا بد باشند، اینترنت نحوه تعامل و اتصال جامعه را تغییر داده است. یکی از نمونه های تغییر، افزایش تمرکز بر رشد شخصی در جامعهای است که توسط کار، خانواده و فضا تعیین میشود. مردم اکنون در حال ایجاد روابط اجتماعی بر اساس علایق، پروژهها و ارزشهای فردی هستند.
جوامع توسط افراد همفکر نه تنها به صورت آفلاین و حضوری بلکه از طریق اینترنت و انبوهی از فضاها و کانالهای اجتماعی مختلف آنلاینی که ایجاد شدهاند، شکل میگیرند. وبسایتهای بزرگ و شبکههای اجتماعی مشهور مانند فیسبوک و لینکدین، به پلتفرمهایی هم برای مشاغل و هم برای افرادی تبدیل شدهاند که به دنبال انجام انواع کارها و برقراری ارتباط با دیگران هستند.
نحوه کار اینترنت چگونه است؟
اینترنت به عنوان یک شبکه جهانی که مسئولیت حجم عظیمی از انتقال داده و تسهیل فرآیندها را بر عهده دارد، دائماً در حال تکامل است. به عنوان مثال، یک پروتکل اولیه به نام آدرسهای پروتکل اینترنت توزیع کننده IPv4 (IP) تا حد زیادی با مدل جدید IPv6 جایگزین شده است که تعداد آدرسهای موجود برای هر قاره را در سراسر جهان افزایش میدهد.
بیشتر بخوانیم : آدرس IP چیست ؟
یک چارچوب کلیدی وجود دارد که به مردم کمک میکند تا بفهمند که اینترنت چگونه در حال تغییر است و احتمالاً در آینده به کجا خواهد رفت. توسعه اینترنت از سه نوع وب به شرح زیر انجام شده است:
وب 1.0
تجسم اولیه اینترنت به عنوان مکانی است که بیشتر دادهها فقط خواندنی بودند. وب 1.0 اغلب توسط کارشناسان به عنوان اینترنتی توصیف میشود که در آن رایجترین انواع کارها غیرفعال بودند. در وب 1.0 کارهایی مانند خواندن، انجام تحقیق یا یادگیری در مورد محصولات و خدمات قبل از خرید انجام میشد.
وب 2.0
همانطور که مهندسان چیزهایی مانند اپلتها و ماژولهای جاوا اسکریپت را به وب اضافه کردند، وب 2.0 به ناگهان ظهور کرد. وب 2.0، وب خواندن، نوشتن یا وب عملکردی است که در آن فیلدها و فرمهای وب به کاربران اجازه میدهند تا در تراکنشها شرکت کنند، منابع را آپلود کرده یا پیشنهادات خود را ارسال کنند.
وب 2.0، طبق ادعای اکثر مردم، اینترنتی است که ما اکنون از آن استفاده میکنیم. مشکل عملکردی وب 2.0 تا حد زیادی توسط کوکیهای دیجیتالی حل میشود. کوکیهای دیجیتالی ردیابهایی هستند که دادههای فردی کاربر را در مرورگر ذخیره میکنند تا مواردی مانند رمزهای عبور ذخیره شده را فعال کنند. وقتی کاربر کوکیها را پاک میکند، آن دادههای از بین میروند.
وب 3.0
اینترنت آینده وب 3.0 نام دارد که در آن دادههای اینترنت روابط تکامل یافتهای خواهند داشت و نقشه برداری به خودکارسازی بسیاری از کارهایی که اکنون در اینترنت به صورت دستی انجام میدهیم، کمک میکند. وب 3.0 فنآوری است که از بسیاری جهات با لینک دادن اشیاء مجازی و وبسایتها به یکدیگر به شیوهای یکپارچه و خودکار عمل میکند. با در نظر گرفتن این موضوع، وب 3.0 ممکن است به ما کمک کند تا مدل فعلی استفاده از کوکیها برای بازیابی دادههای را کنار بگذاریم.
همه این تغییرات هدف کلی اینترنت و دامنه وسیع آن را در جوامع بشری نشان میدهند. وجود گروههایی مانند گروه ویژه مهندسی اینترنت (IETF) و کنسرسیوم وب جهانی (W3C) به کار بر روی استانداردها و رویکردهای جهانی ادامه میدهند. اینترنت در طول زمان رشد و تکامل بسیار یافته است و اکنون برای امور زیر کاربرد دارد:
- ارسال پست الکترونیکی (ایمیل)
- کنفرانس صوتی و تصویری تحت وب
- تماشای فیلم و انجام بازی آنلاین
- انتقال داده و اشتراک گذاری فایل (از طریق پروتکل انتقال فایل یا FTP)
- پیام رسانی فوری
- انجمنهای اینترنتی
- شبکههای اجتماعی
- خرید آنلاین کالا
- خدمات مالی
اینترنت چه مزایایی دارد؟
اینترنت جزو یکی از بزرگترین خلاقیتهای بشر است و دسترسی فوری به منابع بیپایان دانش و سرگرمی را برای مردم فراهم میکند. در زیر لیست کاملی از تمام مزایای اینترنت آورده شده است:
اطلاعات، دانش و یادگیری
همانطور که قبلاً ذکر شد، اینترنت حاوی دانش و اطلاعات بیپایانی است که به شما این امکان را میدهد تا تقریباً در مورد هر موضوعی که ممکن است در ذهن داشته باشید، بیاموزید. با استفاده از یک موتور جستجو مانند گوگل، میتوانید تقریباً هر سؤالی را بپرسید و یک صفحه وب با پاسخ و اطلاعات مربوط به آن سؤال را پیدا کنید. همچنین میلیونها ویدیو در سایتهایی مانند یوتیوب وجود دارند دورههای آنلاین برای کمک به آموزش در مورد موضوعات مختلف را ارائه میدهند.
اتصال، ارتباط و اشتراک گذاری
در گذشته، دریافت نامه از شخص دیگری روزها و گاهی ماهها طول میکشید. امروزه با استفاده از اینترنت، میتوانید برای هر کسی در دنیا یک ایمیل بفرستید و اغلب آن را در کمتر از یک دقیقه ارسال کنید.
سایر اشکال ارتباطی مانند چت آنلاین و «VOIP» نیز به شما این امکان را میدهند که با هر کسی در جهان ارتباط فوری داشته باشید. انجمنهای آنلاین همچنین مکانهایی هستند که افراد دارای علایق مشترک با هم ارتباط برقرار میکنند و در مورد چیزهایی که از آن لذت میبرند، صحبت میکنند.
آدرس، نقشه برداری و اطلاعات تماس
با کمک فناوری «GPS» اینترنت به شما کمک میکند تا تقریباً در همه نقاط جهان مسیر خود را پیدا کنید. میتوانید به سرعت به مکان مورد نظر خود بروید یا مشاغلی را در منطقه خود جستجو کنید که ممکن است خدمات مورد نیاز خود را به شما بفروشند.
موتورهای جستجوی امروزی آنقدر هوشمند هستند که میتوانند موقعیت شما را بسنجند و از این طریق مرتبطترین جستجوها را به شما ارائه دهند. برای مثال، اگر به یک لوله کش نیاز دارید و عبارت لوله کش را جستجو کنید، لیستی از لوله کشهای محلی در منطقه خود دریافت خواهید کرد.
بانکداری، قبوض و خرید
اینترنت امکان دسترسی به حساب بانکی شما را برای مشاهده موجودی، انجام معاملات و ارسال پول فراهم میکند. اینترنت همچنین شما را قادر میسازند تا قبوض خود را به صورت الکترونیکی مشاهده و پرداخت کنید.
خرید آنلاین یکی دیگر از مزیتهای بزرگ اینترنت است که به مردم این امکان را میدهد تا محصولات مورد علاقه خود را بیابند و بدون مراجعه به فروشگاه، آنها را خریداری کنند. اینترنت دسترسی آسانی را برای مقایسه قیمتها بین شرکتها فراهم کرده است. از سویی دیگر، برای کمک به تصمیم گیری بهتر در مورد خرید یک محصول، بررسی آنلاین را ایجاد کرده است.
فروش و کسب درآمد
اگر دارای یک کسب و کار آنلاین هستید یا میخواهید محصولات و خدمات خود را بفروشید، اینترنت مکان مناسبی برای فروش بیشتر کالاها است. از آنجایی که هر کسی در جهان با دسترسی به اینترنت میتواند وبسایت شما را پیدا کند، شما به مشتریان بالقوه بیشتری نسبت به فروشگاههای فیزیکی دسترسی خواهید داشت.
اینترنت همیشه روشن و همیشه در دسترس است، به این معنی که شما پتانسیل فروش کالاهای خود را در 24 ساعته و در هفت روز هفته دارید. اینترنت همچنین به کسب و کارها این امکان را میدهد که محصول یا خدمات خود را برای همه افراد در جهان تبلیغ کنند یا جمعیت دقیقی که میخواهند به آن دسترسی پیدا کنند را شناسایی نمایند.
کار از خانه و دسترسی به نیروی کار جهانی
اینترنت مکان مناسبی برای کار با افراد دیگر از سراسر جهان است. سرویسهای آنلاین به شما کمک میکنند تا با مردم در سراسر جهان کار کنید و با یک ارتباط تقریباً فوری، حتی میتواند تولید محصولات و خدمات جدید را سریعتر کند. اتصال به اینترنت به بسیاری از افراد این امکان را میدهد که از خانه کار کنند.
امروزه بسیاری از کسب و کارها به کارکنان خود اجازه میدهند تا با استفاده از کامپیوتر و اتصال به اینترنت، در خانه کار کنند. کار از خانه میتواند به حذف هزینه رفت و آمد روزانه به محل کار و صرفه جویی در زمان کمک کند. اینکه بتوانید فردی را از یک بخش دیگر از کشور یا جهان استخدام کنید، به شما امکان میدهد بتوانید استعدادهای زیادی را در جهان پیدا کنید.
دستگاههای هوشمند و اینترنت اشیا
دسترسی به اینترنت به دستگاهها کمک میکند تا هوشمندتر شوند. به عنوان مثال، ترموستات هوشمند میتواند به اینترنت متصل شود تا به کنترل گرمایش و سرمایش خانه کمک کند. همچنین، پس از اتصال این دستگاهها، میتوان آنها را از راه دور با استفاده از کامپیوتر یا تلفن هوشمند خود کنترل کرد. این مهم با اتصال دستگاههای IoT (اینترنت اشیا) به خانه، میتواند هوشمندتر و کارآمدتر شود و به صرفه جویی در انرژی، پول و زمان کمک کند.
رایانش ابری و ذخیره سازی ابری
کامپیوترها و دستگاههای مجهز به اینترنت، شما را به خدمات ابری مانند رایانش ابری و ذخیره سازی ابری متصل میکنند. با رایانش ابری، یک دستگاه میتواند به کامپیوترهای قویتر و حتی ابرکامپیوترها برای انجام کارهای پیچیده دسترسی بدهد. فضای ذخیره سازی ابری دادهها را در هر یک از دستگاههای متصل به اینترنت همگام سازی میکند، بنابراین شما از هر کجای دنیا به فایلهای خود دسترسی دارید.
این مهم پشتیبان گیری از اطلاعات را آسانتر و ایمنتر کرده و دادههای شما را به طور ایمن در یک سرور ذخیره میکند. بنابراین، اگر از سرویس پشتیبان گیری فضای ذخیره سازی ابری استفاده میکنید و خانه یا محل کار شما طی یک اتفاق از بین رفته است (آتش سوزی)، هنوز تمام اطلاعات ارزشمند خود را حفظ کردهاید.
امنیت اینترنت چقدر است؟
حجم زیادی از اطلاعات، چه عمومی و چه خصوصی، در سراسر اینترنت جمع آوری میشود. از این رو، اینترنت ممکن است کاربران را در معرض خطر نقض دادهها و سایر تهدیدات امنیتی قرار دهد. هکرها و کرکرها میتوانند به شبکهها و سیستمها نفوذ کنند و اطلاعاتی مانند اطلاعات ورود به سیستم یا سوابق حساب بانکی و کارت اعتباری را سرقت کنند. برخی از اقداماتی که میتوان برای محافظت از حریم خصوصی آنلاین انجام داد عبارتند از:
- نصب آنتی ویروس و آنتی بدافزار
- ایجاد رمزهای عبور دشوار و متنوع که حدس زدن آنها غیرممکن است.
- استفاده از HTTPS
- خصوصی کردن تمام حسابهای رسانههای اجتماعی
- غیرفعال کردن تکمیل خودکار
- خاموش کردن GPS دستگاه
- خروج از حسابها به جای بستن برگه یا پنجره
- احتیاط در مورد ایمیلهای هرزنامه و هرگز باز کردن یا دانلود محتوا از منابع ناشناس
- احتیاط هنگام دسترسی به Wi-Fi
بیشتر بخوانیم : آنتی ویروس چیست ؟
علاوه بر این، عنصری از اینترنت به نام دارک وب (Dark Web) وجود دارد. دارک وب از طریق مرورگرهای استاندارد پنهان و غیرقابل دسترسی است. در عوض، از مرورگرهای Tor و I2P استفاده میکند که به کاربران اجازه میدهد کاملاً ناشناس بمانند.
در حالی که این ناشناس ماندن میتواند یک راه عالی برای محافظت از امنیت و آزادی بیان یک کاربر آنلاین و دولتها برای پنهان نگه داشتن دادههای طبقه بندی شده باشد، دارک وب همچنین محیطی را ایجاد میکند که جرایم سایبری، انتقال کالاهای غیرقانونی و تروریسم را تسهیل میکند.
مولفههای شبکه جهانی وب (World Wide Web) چیستند؟
اینترنت اغلب با شبکه جهانی وب اشتباه گرفته میشود. تصور نادرست این است که این دو اصطلاح مترادف هم هستند! اینترنت مجموعهای از سیستمها و پروتکلهای مختلف است اما شبکه جهانی وب که در سال 1989 توسعه یافت، در واقع یکی از آن انواع پروتکلهای اینترنت است.
همانطور که از نامش پیدا است، شبکه جهانی وب به منابع اجازه میدهد تا به راحتی و به روشی تقریباً یکپارچه به هم مرتبط شوند. شبکه جهانی وب شامل مجموعه وسیعی از صفحات چندرسانهای مرتبط است که همواره در حال تغییر هستند. با این حال، چندین مؤلفه اساسی وب وجود دارند که به کاربران اجازه میدهند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند»
پروتکلهای TCP/IP
برای اینکه کامپیوترها بتوانند در اینترنت با هم ارتباط برقرار کنند، مجموعهای از قوانین یا پروتکلهایی که کامپیوترها باید برای تبادل پیامها از آنها پیروی نمایند، ایجاد شدند. دو پروتکل مهم که به کامپیوترها امکان انتقال دادهها در اینترنت را میدهد، پروتکل کنترل انتقال (TCP) و پروتکل اینترنت (IP) هستند. با استفاده از این پروتکلها، تقریباً همه کامپیوترها میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به عنوان مثال، اگر کاربری ویندوز را روی کامپیوتر شخصی اجرا میکند، میتواند با فرد دیگری که گوشی آیفون دارد، ارتباط بگیرد.
آدرس IP
یک آدرس اینترنتی دارای چهار فیلد با اعداد است که با نقطه از هم جدا میشوند. این نوع آدرس به آدرسIP معروف است. به جای اینکه کاربر رشتههای طولانی اعداد را به خاطر بسپارد، سیستم نام دامنه (DNS) برای ترجمه آدرسهای عددی به کلمات توسعه یافته است. برای مثال آدرس وبسایت مرکز فناوری آموزشی فلوریدا «fcit.usf.edu» در واقع 131.247.120.10 است.
آدرس URL
آدرس وبسایتها URL نامیده میشوند. اکثر URL ها با http (پروتکل انتقال ابرمتن) شروع میشوند و سپس یک دو نقطه و دو اسلش در امتداد آن قرار میگیرد. به عنوان مثال، آدرس اینترنتی مرکز فناوری آموزشی فلورید «https://fcit.usf.edu/» است. برخی از آدرسهای URL شامل مسیر دایرکتوری و نام فایل هستند. در نتیجه، آدرسها میتوانند بسیار طولانی شوند. به عنوان مثال، URL یک صفحه وب ممکن است:
https://fcit.usf.edu/holocaust/default.htm
در این مثال، «default.htm» نام فایلی است که در فهرستی در سرور FCIT در دانشگاه فلوریدا جنوبی قرار دارد.
دامنه وب سایت
هر قسمت از نام دامنه، حاوی اطلاعات خاصی است. اولین فیلد نام میزبان است که یک کامپیوتر یا سازمان را مشخص میکند. آخرین قسمت دامنه سطح بالا است که نوع سازمان و گهگاه کشور مبدا مرتبط با آدرس را توصیف میکند.
نام دامنههای عبارتند از:
- com. تجاری
- edu. آموزشی
- gov. دولتی
- int. سازمانی
- mil. ارتش آمریکا
- Net. ارائه دهندگان شبکه
- org. سازمان غیر انتفاعی
برخی از انواع کدهای کشور با نام دامنه به شرح زیر هستند:
- au. استرالیا
- .ir ایران
- de. آلمان
- fr. فرانسه
- nl. هلند
- uk. انگلستان
- Us. ایالات متحده آمریکا
کلام آخر
اینترنت شبکه گستردهای است که به کامپیوترها در سراسر جهان اجازه میدهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. نتیجه انبوهی از کابلها، کامپیوترها، مراکز داده، روترها، سرورها، ماهوارهها و برجهای وایفای هستند که به اطلاعات دیجیتال اجازه میدهد در سراسر جهان سفر کنند. اینترنت زیرساختی است که به شما امکان میدهد وبسایت خود را ایجاد کنید تا از آن درآمد داشته باشید یا میتواند یک بستر عالی آموزشی باشد که در کسری از ثانیه، لیست گستردهتری از انواع و اقسام محتوا (متن، عکس، ویدئو و صوت) را ارائه میدهد. به هر حال، زندگی امروز ما به شدت وابسته به اینترنت است.
منابع:
بدون دیدگاه