امنیت شبکه چیست و چرا اهمیت دارد؟
امنیت شبکه فرآیندی است که در آن اقدامات پیشگیرانه برای محافظت از زیرساخت شبکه برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، سوء استفاده، نقص، اصلاح، تخریب یا افشای نادرست اطلاعات انجام میشود. اجرای این اقدامات به کامپیوترها اجازه میدهد تا عملکردهای حیاتی مجاز خود را در یک محیط امن انجام دهند.
ایمن سازی یک شبکه به ترکیب پیچیدهای از دستگاههای سختافزاری مانند روترها، فایروالها و برنامههای نرمافزاری ضد بدافزار نیاز دارد. سازمانهای دولتی و کسب و کارها از تحلیلگران بسیار ماهر امنیت اطلاعات برای اجرای طرحهای امنیتی استفاده کرده و دائماً بر کارآمدی این طرحها را نظارت میکنند. برای درک عمیق تر مفهوم امنیت شبکه با مقاله دیگری از پینگونت همراه باشید.
امنیت شبکه چیست؟
یک شبکه شامل دو یا چند سیستم محاسباتی است که با اتصالات فیزیکی یا بیسیم به یکدیگر وصل شدهاند. شبکهها به طور گسترده از معماری همتا به همتا یا کلاینت سرور جدا از تعدادی پروتکل شبکه برای ارتباط سیستمهای متصل با یکدیگر استفاده میکنند. امنیت شبکه، زیرگروهی از شبکه است. این مهم شامل ایمن سازی کل زیرساخت شبکه است که به طور معمول توسط یک مدیر شبکه مدیریت میشود.
امنیت شبکه شامل اجرای خط مشی سازمان جهت استقرار نرم افزار و سخت افزار شبکه است. این مهم باید موارد زیر را شامل شود:
- از شبکه، زیرساخت و تمام ترافیک آن در برابر حملات سایبری خارجی محافظت شود.
- از تمام داراییها و منابع اطلاعاتی از طریق شبکه در برابر دسترسی غیرمجاز محافظت شود.
- باید مطمئن شد که کاربران مجاز، دسترسی کافی به داراییها و منابع اطلاعاتی شبکه برای انجام کارآمد امور خود را دارند.
اهمیت امنیت شبکه
نقض امنیت کامپیوتر امری عادی است و هر روز چندین مورد در سراسر جهان از این مورد رخ میدهد. برخی از تهدیدها جزئی و با از دست دادن اطلاعات یا منابع پولی اندک در نظر گرفته میشوند اما بسیاری از تهدیدها بزرگ یا حتی فاجعه بار هستند. ممکن است درباره هک شبکه سونی پیکچرز در سال 2014 شنیده باشید که FBI آن را به دولت کره شمالی نسبت داده است.
اخیراً، هکرهای روسی متهم به دستکاری در سیستمهای رأیگیری در انتخابات ریاست جمهوری 2016 ایالات متحده و شرکتهای تجاری و سازمانهای دولتی اوکراین شدهاند. هکرها به طور مداوم به دنبال آسیب پذیریهای جدید برای بهرهبرداری هستند. هنگامی که شبکهها ایمن نیستند، اطلاعات مربوط به سازمانها و افراد و حتی دولتها در معرض خطر قرار میگیرند.
تحلیلگران امنیت اطلاعات، اقدامات امنیتی را برای محافظت از شبکههای کامپیوتری سازمان توسعه و اجرا میکنند. بیشتر کسب و کارها که از اتصال به اینترنت پرسرعت بهرهمند میشوند، یک یا چند روتر بیسیم دارند که در صورت عدم ایمنسازی مناسب، میتوانند مورد سوء استفاده قرار گیرند. یک سیستم امنیتی شبکه به کاهش خطر از دست دادن دادهها، سرقت و خرابکاری کمک میکند. مراحل ساده برای ایمن سازی شبکه به شرح زیر هستند:
- نام کاربری و رمز عبور روتر خود را تغییر دهید.
- نام شبکه را تغییر دهید.
- رمزگذاری را فعال کنید.
- فایروالها را دو برابر کنید.
- شبکههای مهمان را خاموش کنید.
- به روز رسانی سیستم عاملها را انجام دهید.
اجزای اساسی امنیت شبکه
فایروال، سیستم پیشگیری از نفوذ، کنترل دسترسی به شبکه (NAC) و اطلاعات امنیتی و مدیریت رویداد (SIEM)، چهار مؤلفه ضروری امنیت شبکه هستند. موارد دیگر عبارتند از:
- پیشگیری از از دست دادن اطلاعات (DLP)
- نرمافزار آنتی ویروس و ضدبدافزار
- امنیت نرمافزارهای کامپیوتری
- امنیت وب و ایمیل
با توجه به اینکه تقریباً تمام دادهها و برنامهها به یک شبکه متصل هستند، حفظ امنیت شبکه برای محافظت از شبکهها در برابر نقض دادهها ضروری است. هک شدن شبکه میتواند اعتبار سازمان را از بین ببرد و شما را از تجارت خارج کند. یک سیستم امنیت شبکه خوب به کسب و کارها کمک میکند تا خطر قربانی شدن سرقت اطلاعات و خرابکاری را کاهش دهند.
تهدیدهای مربوط به امنیت شبکه
جرایم سایبری یکی از سریع ترین شکلهای فعالیت مجرمانه هستند. برآورد میشود که هزینه جهانی مقابله با خسارات ناشی از جرایم سایبری تا سال 2021، به 6 تریلیون دلار برسد که دو برابر خسارت ثبت شده در سال 2015 است. بر اساس برخی گزارشها، میانگین هزینه یک حمله سایبری بیش از یک میلیون دلار است و همچنین انتظار میرود که این نرخ افزایش یابد.
متأسفانه، هکرها و مهاجمان سایبری مدام تغییر چهره میدهند، به این معنی که شما باید به طور فعال از ابزارهای امنیتی شبکه برای ایجاد و حفظ یک خط دفاعی مؤثر استفاده کنید. به همین دلیل، کمک به مشتریان برای درک شناخت انواع تهدیدهای امنیتی برای ارائه یک شبکه ایمن بسیار مهم است.
برخی از رایجترین تهدیدات شبکه و سیستمهای کامپیوتری عبارتند از:
- حملات DDoS
- بد افزارها
- نرم افزارهای جاسوسی
- ابزارهای تبلیغاتی مزاحم
- کرمهای کامپیوتری
- بات نتها
- اسبهای تروا
- باج افزارها (Ransomware)
بیشتر بخوانیم : باج افزار یا Ransomware چیست؟
نحوه کار امنیت شبکه
یک خط مشی امنیت فناوری اطلاعات، قوانین و رویهها را برای همه افراد مجاز برای دسترسی و استفاده از داراییها و منابع اطلاعاتی سازمان مشخص میکند. خط مشی سند اصلی برای امنیت شبکه است که هدف آن ترسیم قوانینی برای تضمین امنیت داراییهای سازمانی است.
امروزه كاركنان اغلب از ابزارها و برنامههای کامپیوتری متعدد برای انجام كارهای خود استفاده میکنند سیاستی که توسط فرهنگ سازمان هدایت میشود، از این روالها پشتیبانی میکند و بر فعال کردن ایمن این ابزارها برای کارکنان تمرکز دارد. رویههای اجرایی و حسابرسی برای هر گونه انطباق مقرراتی که یک سازمان مشمول آن است، باید در خط مشی نیز ترسیم شود.
اعمال مربوط به تجزیه و تحلیل، جریانهای ترافیک شبکه است و باید با هدف حفظ محرمانه بودن، یکپارچگی و در دسترس بودن همه سیستمها و اطلاعات در شبکه انجام شود. همه برنامهها باید ابتدا بدون توجه به پورت، پروتکل، تاکتیکهای فرار یا رمزگذاری توسط فایروال شناسایی شوند. شناسایی مناسب برنامه، دید کاملی را در محتوایی که حمل میکند، فراهم مینماید. مدیریت خط مشی را میتوان با شناسایی برنامهها و نگاشت استفاده از آنها به هویت کاربر و در عین حال بازرسی محتوا برای حفظ اصول بیان شده در بالا سادهتر کرد.
مفهوم دفاع در عمق، به عنوان بهترین روش در امنیت شبکه مشاهده میشود که ایمن شدن شبکه را در لایههای مختلف آن تجویز میکند. این لایهها مجموعهای از کنترلهای امنیتی را برای غربال کردن تهدیدهایی که سعی در ورود به شبکه دارند، اعمال میکنند. کنترل دسترسی، شناسایی، احراز هویت، شناسایی بدافزار، رمزگذاری، فیلتر کردن نوع فایل، فیلتر URL و فیلتر محتوا از این قبیل کنترلهای امنیتی هستند.
این لایهها از طریق استقرار فایروالها، سیستمهای پیشگیری از نفوذ (IPS) و اجزای آنتی ویروس ساخته میشوند. در میان اجزای اجرایی، فایروال (یک مکانیسم کنترل دسترسی) پایه و اساس امنیت شبکه است. فایروالها تمام ترافیک را در همه پورتها مشاهده میکنند و میتوانند برنامهها و محتوای آنها را طبقه بندی کرده و کارکنان را به عنوان کاربر شناسایی کنند.
این کنترلهای دسترسی، سیستم را قادر میسازد تا خط مشی امنیتی فناوری اطلاعات را همانطور که برای هر یک از کارکنان یک سازمان اعمال میشود، بدون هیچ گونه مصالحهای در امنیت اعمال کنند. خدمات اضافی برای لایه بندی امنیت شبکه برای اجرای استراتژی دفاعی عمیق به عنوان اجزای الحاقی گنجانده شده است. برای مثال سیستم پیشگیری از نفوذ IPS)) و آنتی ویروس، ابزارهای موثری برای اسکن محتوا و جلوگیری از حملات بدافزار هستند. با این حال، سازمانها باید مراقب پیچیدگی و هزینههایی باشند که اجزای اضافی ممکن است به امنیت شبکه بیافزایند.
اصول امنیت شبکه
امنیت شبکه بر اساس یک مدل دفاعی عمیق عمل میکند که بر سه اصل زیر استوار است:
- محرمانه بودن: محافظت از داراییها در برابر نهادهای غیرمجاز
- یکپارچگی: حصول اطمینان از اصلاح داراییها به شیوهای مشخص و مجاز
- در دسترس بودن: دسترسی مجاز برای کاربران به داراییها و منابع اطلاعاتی
یک شبکه تنها زمانی میتواند ایمن در نظر گرفته شود که هر سه اصل را به طور همزمان با هم داشته باشد. محرمانه بودن به گونهای عمل میکند که دادههای حساس را از جایی که کاربر معمولی میتواند به آنها دسترسی داشته باشد، محافظت و جدا نگه میدارد. این مهم با اصل در دسترس بودن همراه است که به دنبال اطمینان از دسترسی به دادهها و منابع برای کسانی است که مجاز به دسترسی به آنها هستند. چالشهای موجود میتوانند شامل حملات DDoS یا خرابی تجهیزات باشند. اصل یکپارچگی به دنبال محافظت از اطلاعات در برابر تغییرات عمدی یا تصادفی است تا دادهها دقیق و قابل اعتماد باشند.
هر تصمیمی که در مورد امنیت شبکه گرفته میشود، باید حداقل یکی از این اصول را پیش ببرد. این بدان معناست که شما باید بپرسید که: «آیا هر تصمیمی تضمین میکند که دادهها محرمانه باقی میمانند، یکپارچگی آن محافظت میشود و به راحتی در دسترس کسانی قرار میگیرند که مجوز دسترسی به آن را دارند.»
حال چرا این مفاهیم امنیت شبکه اینقدر مهم هستند؟ حملات سایبری در حال افزایش هستند و گزارشهای اخیر نشان میدهند که دولت و سازمانها در حال تبدیل شدن به اهداف اصلی هکرها هستند. این گزارش همچنین نشان میدهد که هدف بیش از نیمی از جرایم سایبری، سرقت دادهها است و این سود مالی، انگیزه 42 درصد از حملات سایبری علیه افراد و 30 درصد از حملات سایبری علیه سازمانها بوده است.
همانطور که دنیای ما به طور فزایندهای دیجیتالی میشود، ما بیشتر از هر زمان دیگری به اینترنت و شبکه متکی هستیم. این به نوبه خود مستلزم آن است که اینترنت و شبکه شرایط مطمئن و امنی را به ما ارائه دهند. با این حال، از آنجایی که بیشتر دادههای شخصی و حساس ما در مخازن و آرشیوهای الکترونیکی ذخیره میشوند، هکرها توجه خود را به سیستمهای شبکه معطوف میکنند. به همین دلیل، ضروری است که شرکتهای ارائه دهنده خدمات شبکه، سیستمهای امنیتی قوی را برای کسب و کارها ارائه دهند.
انواع امنیت شبکه
امنیت شبکه به اقدامات متقابل مختلفی اطلاق میشود که برای محافظت از شبکه و دادههای ذخیره شده خواهد شد. امنیت شبکه برای ایمن نگه داشتن شبکه از حملات سایبری، تلاشهای هک و سهل انگاری کارکنان کار میکند. سه جزء امنیت شبکه شامل سخت افزار، نرم افزار و خدمات ابر است.
لوازم سخت افزاری، سرورها یا دستگاههایی هستند که عملکردهای امنیتی خاصی را در محیط شبکه انجام میدهند. سخت افزار را میتوان خارج از مسیر ترافیک شبکه یا خارج از خط نصب کرد اما معمولاً در مسیر ترافیک یا در خط نصب میشود.
مزیت این کار این است که دستگاههای امنیتی درون خطی میتوانند بستههای دادهای که به عنوان تهدید بالقوه پرچم گذاری شدهاند را متوقف کنند، در حالی که دستگاههای خارج از خط به سادگی ترافیک را کنترل کرده و هنگامی که چیزی مخرب را شناسایی میکنند، هشداری را به کاربر ارسال مینمایند.
نرم افزار امنیتی شبکه که شامل برنامههای کاربردی آنتی ویروس است، میتواند بر روی دستگاهها در سراسر شبکه نصب شود تا تهدیدات را شناسایی کند. خدمات ابری به تخلیه زیرساخت به یک ارائه دهنده ابر اشاره دارند. سرویس ابری کار اسکن و مسدود کردن تهدیدات احتمالی را قبل از اینکه ترافیک به شبکه شما مجاز شود، انجام میدهد.
هر سیستم امنیت شبکه خوب، از ترکیبی از انواع مختلف ابزارهای امنیتی شبکه برای ایجاد یک سیستم دفاعی لایهای استفاده میکند. تئوری پشت این استراتژی این است که اگر یک تهدید موفق شود از یک اقدام متقابل امنیتی عبور کند، لایههای امنیتی دیگر از ورود آن به شبکه جلوگیری میکنند. هر لایه قابلیتهای نظارت فعال، شناسایی و اصلاح تهدیدات را به منظور حفظ امنیت شبکه تا حد امکان فراهم میکند.
انواع مختلف دستگاهها و ابزارهای امنیتی شبکه
چندین ابزار امنیتی در شبکه وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید. لیست زیر به هیچ وجه کامل نیست اما ابزارهای امنیتی موجود میتوانند شامل موارد زیر باشند:
کنترل دسترسی
این مهم به کنترل دسترسی کاربران به شبکه یا به خصوص بخشهای حساس شبکه اشاره دارد. با استفاده از خط مشیهای امنیتی میتوانید دسترسی شبکه را فقط به کاربران و دستگاههای شناخته شده محدود کنید یا به دستگاههای ناسازگار یا کاربران مهمان دسترسی محدودی بدهید.
نرم افزار آنتی ویروس و ضد بدافزار
بدافزار یا نرمافزار مخرب، شکل متداولی از حملات سایبری است که اشکال و اندازههای مختلفی دارد. برخی از تغییرات به سرعت برای حذف فایلها یا خراب کردن دادهها کار میکنند، در حالی که برخی دیگر میتوانند برای مدت طولانی خاموش بمانند و بیصدا به هکرها اجازه دهند تا در پشتی سیستم شما قرار بگیرند. بهترین نرم افزار آنتی ویروس، ترافیک شبکه را در زمان واقعی برای بدافزار کنترل میکند، فایلهای گزارش، فعالیت را برای نشانههایی از رفتار مشکوک یا الگوهای طولانی مدت اسکن میکنند و قابلیتهای اصلاح تهدید را ارائه میدهند.
امنیت برنامه
هر دستگاه و محصول نرم افزاری که در محیط شبکه استفاده میشود، راه بالقوهای را برای هکرها ارائه میدهد. به همین دلیل، مهم است که همه برنامهها به روز و اصلاح شوند تا از سوء استفاده مهاجمان سایبری از آسیب پذیریها برای دسترسی به دادههای حساس جلوگیری شود. امنیت برنامه به ترکیبی از سخت افزار، نرم افزار و بهترین روشهایی که برای نظارت بر مسائل و رفع شکافهای پوشش امنیتی خود استفاده میکنید، اشاره دارد.
تجزیه و تحلیل رفتاری
به منظور شناسایی رفتار غیرعادی، پرسنل پشتیبانی امنیتی باید یک راه حل امنیتی را از رفتار عادی برای کاربران، برنامهها و شبکه مشتری مشخص کنند. نرم افزار تجزیه و تحلیل رفتاری برای کمک به شناسایی شاخصهای رایج رفتار غیرعادی طراحی شده است، که اغلب میتواند نشانهای از وقوع یک نقض امنیتی باشد. با داشتن درک بهتر از خطوط پایه هر مشتری میتوان سریعتر مشکلات را شناسایی و تهدیدها را جدا کرد.
پیشگیری از دست دادن دادهها
فناوریهای پیشگیری از دست دادن داده (DLP) آنهایی هستند که کارکنان سازمان را از اشتراکگذاری اطلاعات ارزشمند شرکت یا دادههای حساس – خواه ناخواسته یا با نیت بد – در خارج از شبکه باز میدارند. فناوریهای DLP میتوانند از اقداماتی که به طور بالقوه میتوانند دادهها را در معرض عوامل بد خارج از محیط شبکه قرار دهند، مانند بارگذاری و دانلود فایلها، ارسال پیامها یا چاپ، جلوگیری کنند.
جلوگیری از DDoS
حملات DDoS به طور فزایندهای رایج هستند. آنها با بارگذاری بیش از حد یک شبکه با درخواستهای اتصال یک طرفه عمل میکنند که در نهایت باعث از کار افتادن شبکه میشود. یک ابزار پیشگیری از DDoS، ترافیک ورودی را پاکسازی میکند تا ترافیک غیرقانونی را که میتواند شبکه را تهدید کند، حذف نماند. این مهم ممکن است شامل یک ابزار سختافزاری باشد که قبل از رسیدن به فایروالهای ترافیک را فیلتر میکند.
امنیت ایمیل
ایمیل عامل مهمی است که باید در هنگام پیاده سازی ابزارهای امنیتی شبکه در نظر گرفته شود. تهدیدات متعددی مانند کلاهبرداری، فیشینگ، بدافزار و لینکهای مشکوک را میتوان به ایمیلها متصل کرد. از آنجایی که بسیاری از این تهدیدات اغلب از عناصر اطلاعات شخصی استفاده میکنند تا قانع کنندهتر به نظر برسند، مهم است که کارکنان یک سازمان آموزشهای امنیتی کافی را برای تشخیص مشکوک بودن یک ایمیل دریافت کنند. نرم افزار امنیتی ایمیل برای فیلتر کردن تهدیدات دریافتی کار میکند و همچنین میتواند به گونهای پیکربندی شود تا پیامهای خروجی را از به اشتراک گذاری اشکال خاصی از دادهها جلوگیری کند.
فایروالها
فایروال یکی دیگر از عناصر رایج مدل امنیت شبکه است. فایروال اساساً به عنوان یک پل بین یک شبکه و اینترنت عمل میکنند. فایروالها ترافیک ورودی و در برخی موارد خروجی را با مقایسه بستههای داده با قوانین و سیاستهای از پیش تعریف شده فیلتر میکنند و در نتیجه از دسترسی تهدیدها به شبکه جلوگیری مینمایند.
امنیت دستگاه موبایل
اکثریت قریب به اتفاق ما دستگاههای تلفن همراهی داریم که نوعی از دادههای شخصی یا حساس را حمل میکنند که مایلیم از آنها محافظت کنیم. این واقعیتی است که هکرها از آن آگاه هستند و به راحتی میتوانند از گوشی همراه سوء استفاده کنند. اجرای اقدامات امنیتی دستگاه تلفن همراه میتواند دسترسی دستگاه به شبکه را محدود کند که این یک گام ضروری برای اطمینان از خصوصی ماندن ترافیک شبکه است.
تقسیم بندی شبکه
تقسیم و مرتب سازی ترافیک شبکه بر اساس طبقه بندیهای خاص، کار را برای پرسنل پشتیبانی امنیتی در هنگام اعمال سیاستها ساده میکند. شبکههای تقسیم بندی شده همچنین تخصیص یا رد اعتبارنامههای مجوز برای کارکنان را آسان تر میکنند و اطمینان میدهند که هیچکس به اطلاعاتی که نباید دسترسی داشته باشد، دسترسی پیدا نمیکند. تقسیم بندی همچنین به جداسازی دستگاهها یا نفوذهای احتمالی در معرض خطر نیز کمک میکند.
اطلاعات امنیتی و مدیریت رویداد
این سیستمهای امنیتی (موسوم به SIEM)، سیستمهای تشخیص نفوذ مبتنی بر میزبان و مبتنی بر شبکه، نظارت بر ترافیک شبکه در زمان واقعی را با اسکن فایل ثبت اطلاعات تاریخی ترکیب میکنند تا تصویری جامع از تمام فعالیتها در سراسر شبکه به مدیران ارائه دهند. SIEM شبیه به سیستمهای جلوگیری از نفوذ (IPS) است که ترافیک شبکه را برای فعالیت مشکوک، نقض خط مشی، دسترسی غیرمجاز و سایر نشانههای رفتار بالقوه مخرب اسکن میکند تا فعالانه نفوذهای تلاش شده را مسدود نماید. یک IPS همچنین میتواند رویدادهای امنیتی را ثبت کرده و اعلانهای لازم را برای اطلاع مدیران شبکه ارسال کند.
امنیت وب نرم افزار
امنیت وب چند هدف را دنبال میکند. اول، دسترسی به اینترنت را برای کارکنان محدود میسازد، با این هدف که از دسترسی آنها به سایتهایی که ممکن است حاوی بدافزار باشند، جلوگیری کند. همچنین سایر تهدیدات مبتنی بر وب را مسدود میکند.
کلام آخر
خود را به عنوان یک متخصص امنیتی تصور کنید که وظیفه دارد از دادههای شرکت خود در برابر سرقت، آسیب یا اختلال محافظت کند. آسیب بالقوه میتواند از منابع مختلفی ناشی شود خطر می تواند به سرعت به یک مشکل جدی تبدیل شود که در آن شما باید با استفاده از دانش مناسب به آن واکنش نشان دهید. امنیت شبکه با توسعه مهارتهای مورد نیاز برای طراحی، پیادهسازی و پشتیبانی از امنیت دستگاههای شبکه و اطمینان از یکپارچگی آنها، شما را برای حفظ اطلاعاتی محرمانه سازمانی مجهز میکند. برای رسیدن به این مهم میتوانید با تیم از متخصصان امنیت شبکه پینگونت همکاری کنید.
منابع:
https://www.paloaltonetworks.com/
بدون دیدگاه