اسکنر چیست؟
اسکنر (Scanner) یک دستگاه الکترونیکی است که میتواند تصاویر را از اقلام فیزیکی گرفته و آنها را به فرمتهای دیجیتال تبدیل کند. این تصاویر به نوبه خود میتوانند در کامپیوتر ذخیره شوند و با استفاده از برنامههای نرم افزاری مشاهده یا اصلاح شوند. انواع مختلفی از اسکنرها با رزولوشنهای متفاوت در بازار موجود هستند. در دنیای انتقال الکترونیکی دادهها، اسکن به عنوان مقرون به صرفهترین و مطمئنترین راه برای انتقال تصاویر در نظر گرفته میشود. برای شناخت بیشتر این وسیله کاربردی با پینگونت همراه باشید.
تعریف اسکنر
در اصطلاح عامیانه، اسکنر یک دستگاه الکترونیکی است که میتواند اسناد و تصاویر دست نوشته یا چاپ شده را اسکن کرده و آنها را به فرمت فایل دیجیتالی تبدیل کند. در اصطلاح کامپیوتر، دستگاه ورودی است که قادر خواهد بود تصاویر و متون را از روی کاغذ اسکن کند.
سپس توسط اسکنر به یک فایل دیجیتال تبدیل میشود و به صورت الکترونیکی در کامپیوتر یا دستگاه تلفن همراه ذخیره خواهد شد. سند اسکن شده را میتوان مشاهده کرد، به اشتراک گذاشت، ویرایش نمود و همچنین از آن پرینت گرفت.
نحوه کار اسکنر
عملکرد اسکنر بسیار ساده است و بر اساس «اصل بازتاب و انتقال» کار میکند. یک نور روشن به سند میتابد تا به یک کپی دیجیتالی تبدیل شود و پس از عبور از یک سری آینه و لنز به یک حسگر (عنصر حساس به نور) منعکس میشود. در اکثر اسکنرها، این حسگرها یا رسانه یک مدار مجتمع الکترونیکی به نام دستگاه شارژ شده (CCD) هستند.
فتوسایتهای نمایش داده شده در دستگاه شارژ شده، شدت نور را به سیگنالهای الکترونیکی تبدیل میکنند تا پردازش به یک عکس دیجیتالی انجام شود. در حالی که دستگاه شارژ شده فناوری پرکاربرد در اسکنرهای امروزی است، فناوری لامپ (PMT) و سنسور تصویر تماسی (CIS) نیز در برخی از اسکنرهای گران قیمت و ارزان قیمت استفاده میشود.
فناوری PMT مورد استفاده در اسکنرهای درام، تصاویر با وضوح بالا را ارائه میدهد اما در کاربردهای بسیار محدود به دلیل ابعاد، مصرف انرژی و سایر استفاده میشود. در حالی که CIS جدیدترین فناوری است اما فاقد وضوح، عمق میدان و محدوده متفاوتی است.
فناوری مورد استفاده در دوربینهای دیجیتالی کوچک و ارزان قیمت، نیمه رسانای اکسید فلزی مکمل (CMOS) است که به دلیل مقرون به صرفه بودن، مصرف انرژی کمتر و ادغام آسان در دستگاهها و در نتیجه طراحیهای مقرون به صرفه را شامل میشود.
برخی از طرحهای نوآورانه فناوری اکسید فلز نیمه هادی مکمل (CMOS) در دوربینهای دیجیتال حرفهای (DSLR) محبوبیت پیدا میکنند اما فناوری حسگر دستگاه شارژ شده علیرغم گران بودن، همچنان در بازار دوربینهای DSLR حرفهای پیشتاز است.
بسیاری از نرم افزارهای کامپیوتری در ترکیب با اسکنر کار میکنند تا دادهها را مستقیماً از اسکنر وارد نمایند. کاربر به سادگی اسکنر را به کامپیوتر متصل کرده و سند یا تصویر را اسکن میکند و فایل مربوطه را به کامپیوتر وارد میکند. برخی از برنامههای نرم افزاری هستند که به آنها این امکان را میدهند تا مستقیماً از تصاویر اسکنر استفاده کنند.
ادوبی اکروبات و سایر نرم افزارها دارای فناوری تشخیص و کاراکتر نوری هستند که به وسیله آن میتوانند متن اسکن شده را نیز شناسایی کنند. هنگامی که سند متنی اسکن میشود، نرم افزار با قابلیت OCR سند را به متن دیجیتالی تبدیل میکند که میتواند در یک سند ورد ویرایش شود. برخی از نرم افزارها همچنین میتوانند اسناد را با متن اسکن کنند.
بیشتر بخوانیم : نرم افزار چیست ؟
ویژگیهای اسکنر
اصل اساسی یک اسکنر، تجزیه و تحلیل یک تصویر و بازتولید آن به یک تصویر دیجیتال با استفاده از تکنیکهای تشخیص کاراکتر نوری است. همچنین، ویژگیهای بارز اسکنر عبارتند از:
- قابلیت اطمینان: برخلاف اشکال خاصی از انتقال داده، اسکن فقط شامل انتقال تصاویر به اشکال دیجیتالی است. نقش کاربر نهایی در صورت اسکن محدود است و از آنجایی که آنها به ارتباطات دو طرفه وابسته نیستند، این امکان را دارند که در ذخیره اطلاعات مهم یا انتقال اطلاعات کمک کنند.
- کارآیی: اسکنرهای مدرن برای کارایی و سرعت ساخته شدهاند و با سهولت استفاده و همچنین راحتی همراه هستند.
- کیفیت: اسکن بهترین وضوح ممکن را برای تصاویر دیجیتال تضمین میکند. در مقایسه با دستگاههای فکس که ممکن است بازتولید جزئیات دقیق برای آنها مشکل باشد، اسکنرها میتوانند تصاویر را با وضوح و دقت بالایی بازتولید کنند. این دستگاهها برای عکاسی و عرصههای مهندسی بسیار مفید هستند.
- صرفه جویی در هزینه: یکی از بزرگترین مزیتهای اسکن، جایگزینی فایلها و فرمهای فیزیکی با فایلهای دیجیتالی است. در کنار صرفه جویی در فضای فیزیکی که باید برای ذخیره سازی استفاده شود، استفاده از اسکنر مزایای زیست محیطی نیز به همراه دارد.
انواع اسکنر
اسکنرها برای کسب و کارها بسیار مفید هستند زیرا میتوانند به راحتی تمام اسناد را در قالب دیجیتال مدیریت کرده و آن را به عنوان رکورد ذخیره کنند. اسکنرها به دلیل ثبت اسناد و مدارک زیاد، بیشتر در ادارات و مؤسسات بزرگ دیده میشدند اما امروزه تقریباً هر فردی برای اسکن از این دستگاه استفاده میکند.
در زیر برخی از انواع رایج اسکنرهای موجود آورده شدهاند و شما میتوانید مدلی را انتخاب کنید که به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد:
اسکنر تخت (Flatbed Scanner)
این نوع اسکنر رایجترین و سادهترین اسکنر موجود در بازار برای کاربردهای خانگی و اداری است. این دستگاه روی یک سطح صاف قرار میگیرد و دارای درپوشی است که میتوان آن را باز کرد تا شیشهای که سند را اسکن میکند را مشاهده نمود. درب این اسکنر قابل تنظیم است تا از اسکن کتابها، فایلها یا مجلات ضخیم و سایر موارد را مراقبت کند.
سند در بالای شیشه قرار میگیرد و در زیر شیشه حسگر متحرک جذب کننده نور، به طور کلی نمایشگر CCD یا CIS قرار دارد. در طول فرآیند اسکن، منبع نور شیشه را روشن میکند و حسگر متحرک تصویر را میگیرد و آن را به فرمت دیجیتالی تبدیل میکند.
همچنین میتوانید اسلایدهای شفاف و نگاتیوهای فیلم را اسکن کنید اما به یک آداپتور رسانه شفاف نیاز دارید. با یک اسکنر تخت میتوانید تقریباً همه انواع اسناد را بسته به اندازه آنها اسکن کنید. برخی از اسکنرهای تخت دارای ویژگیهای اضافی مانند بلوتوث، اتصال بیسیم و تغذیه خودکار هستند.
اسکنر عکس (Photo Scanner)
اگر به طور خاص به دنبال اسکن تصاویر هستید، باید به سراغ اسکنرهای عکس بروید زیرا نتایج عالی را ارائه میدهند. اگرچه سایر اسکنرها نیز میتوانند تصاویر را اسکن کنند اما کیفیتی که از طریق اسکنرهای عکس از نظر عمق رنگ و همچنین زمانی که تعداد زیادی عکس برای اسکن وجود دارد، بسیار برتر خواهد بود. برخی از اسکنرها با نرم افزار ویرایش تصویر عرضه میشوند که بالاترین وضوح را ارائه میدهند اما این اسکنر نسبت به سایر اسکنرها کمی گران قیمت است.
اسکنر اسناد (Document Scanner)
همانطور که از نام آن پیداست، این اسکنرها به ویژه برای اسکن اسناد متعدد در اندازههای بزرگ استفاده میشوند. به این «اسکنر شیتفید» نیز گفته میشود زیرا اسناد در فیدر قرار میگیرند و روی شیشههای تخت قرار نخواهند گرفت. زمانی که فضای محدودی برای کار دارید و باید روزانه هزاران صفحه را اسکن کنید، این مدل اسکنر گزینه ایده آلی است. برخی از اسکنرهای اسناد دارای ویژگیهای پیشرفتهای هستند تا فرآیند اسکن را کارآمدتر و سریعتر کنند. به همین دلیل است که این اسکنرها در مقایسه با اسکنرهای تخت کمی گران هستند.
اسکنر قابل حمل (Portable Scanner)
اسکنرهای قابل حمل بسیار مفید هستند و به راحتی میتوان آنها را از جای به جای دیگر منتقل کرد. میتوان این دستگاه را در هر مکانی حمل کرد و به برق زیادی نیاز ندارد و زمانی که از طریق پورت USB به دستگاههای دیگر متصل میشوید، کار میکند. این اسکنرها میتوانند خط به خط یک صفحه را اسکن کنند. اسکنرهای قابل حمل در اسکن اسناد خوب هستند اما در مقایسه با اسکنرهای تخت یا عکس عملکرد بالایی ندارند.
انواع دیگر اسکنرها عبارتند از:
- اسکنرهای اسلاید (Slide Scanners)
- اسکنرهای چند تخصصی (Multispecialty Scanners)
کاربرد اسکنر
اسکنر یکی از دستگاههای ضروری هر سازمان است که از فناوری حسگر نور برای اسکن و تبدیل سند یا تصویر فیزیکی به فرمت دیجیتال و قابل خواندن توسط کامپیوتر استفاده میکند. اسکنرها قادر به اسکن سیاه و سفید یا رنگی اسناد یا تصاویر هستند. اسکنرهایی با وضوح بالا و پایین در بازار موجود میباشند که بسته به نوع کاربرد آنها میتوانید یکی را انتخاب کنید.
رایج ترین استفاده از اسکنر برای کپی است و همچنین جایگزینی برای دستگاه کپی معمولی خواهد بود. به عبارت دیگر، اگر دستگاه فتوکپی ندارید اما به کپیهای زیادی از سند، عکس و غیره نیاز دارید، اسکنر به کمک شما میآید و یک فایل دیجیتالی از سند فیزیکی شما میسازد.
تا زمانی که چاپگر به کامپیوتر متصل است، میتوانید بسته به نیاز خود هر تعداد کپی از فایل دیجیتالی بردارید. علاوه بر این، اسکنر به شما انعطاف پذیری ویرایش سند خود را قبل از چاپ میدهد. این دستگاه همچنین به ثبت اسناد مهم در فرمت دیجیتال کمک میکند که به آرشیو دیجیتال در کامپیوتر وارد شود.
این دستگاه اسناد فیزیکی را اسکن میکند و از تمام اسناد شخصی و تجاری، اسناد مهم، نامهها، موافقت نامهها، گواهینامهها، اوراق مالیاتی و سایر، کپی دیجیتالی برمی دارد. داشتن فایل دیجیتالی علاوه بر سند فیزیکی ارزشمند است و در صورت گم شدن اسناد اصلی، بازیابی اطلاعات و جزئیات از این اسناد میتواند بسیار آسانتر باشد.
قبل از اینکه عکاسی دیجیتال به مرحله ظهور برسد، همه عکسها با دوربین فیلم رول سنتی گرفته میشدند و فقط در فرمت نسخه چاپی موجود بودند. اسکنرها به شما کمک میکنند تا این نسخه چاپی عکسها را به کپیهای دیجیتالی تبدیل کنید که این مهم میتواند با دوستان و خانوادهها از طریق اینترنت به اشتراک گذاشته شود.
مزایای اسکنر
اسکنرها از نظر افزایش کارایی در خانه یا محل کار، مزایای زیادی دارند. حتی چاپگرهای امروزی چندکاره هستند و دارای یک اسکنر داخلی میباشند که میتوانند نیازهای شما را برآورده سازند. نکته مهم این است که شما نیازی به خرید یک پرینتر و اسکنر جداگانه ندارید، بنابراین در فضای شما صرفه جویی میشود.
اسکنرها در مقایسه با دستگاه فکس سنتی که برای بازتولید تصاویر و متن با کیفیت استفاده میشوند، نتایج باکیفیت و با وضوح بالا را ارائه میدهند. اسکنرها برای اسکن عکسها، متنها، طرحها، گرافیکها و سایر ساخته شدهاند. برخلاف دستگاه فکس که برای عملکرد و تولید نتایج به یک خط تلفن اختصاصی نیاز دارد، اسکنرها مستقل هستند و برای عملکرد خود نیازی به هیچ دستگاه پشتیبانی ندارند و فایلها به صورت دیجیتالی در کامپیوتر شما ذخیره میشوند.
دستگاه فکس به یک خط تلفن نیاز دارد، در حالی که اسکنر قابل اعتماد است و بسته به آن میتوانید سند را اسکن کرده و از طریق ایمیل یا حالت دیجیتال برای دیگران ارسال کنید. اسکنرها سازگار با محیط زیست هستند زیرا کپیهای دیجیتالی از اسناد، عکسها، فایلهای مهم شما ایجاد میکنند و میتوانند از طریق ایمیل به اشتراک گذاشته شوند.
در حالی که دستگاه فکس برای تولید یک کپی به کاغذ نیاز دارد و این به معنای استفاده کاغذ بسیار است. اسکن در یک اسکنر یک تلاش یکباره است که باعث صرفه جویی در زمان و انرژی میشود، در حالی که در مورد دستگاه فکس، هر بار که صفحه مبادله میشود، باید زمان، انرژی و تلاش خود را صرف کنید.
استفاده از اسکنر بسیار ساده است و نیازی به تنظیمات پیچیده ندارد. علاوه بر این، اسکنرهای داخلی که بخشی از چاپگرهای چندکاره هستند، فقط به تنظیم دقیق و تنظیمات ساده نیاز دارند. پس از انجام تنظیمات، فقط باید عکسها، اسناد یا ترکیبی از عکس و متن را به همراه نوع رنگی یا سیاه و سفید آن انتخاب کنید و اسکنر فرآیند را کامل کرده و بسته به خروجی انتخاب شده، فایل ارسال میشود.
اسکنر مستقیماً به کامپیوتر و به حساب ایمیل فرد متصل میشود اسکنر انعطاف پذیری را برای ذخیره اسناد یا تصاویر اسکن شده در قالبهای مختلف از جمله اسناد Pdf ارائه میدهد. اسکنرهای تخت مسطح به فضای بزرگی نیاز دارند و میتوانند برای استفاده تجاری گران قیمت باشند. خطر آسیب دیدن سند اصلی در اسکنرهای شیتفید وجود دارد.
نکات مهم در خرید اسکنر
کسب و کارها باید قبل از انتخاب برای خرید اسکنر برای نیازهای خود، مطمئن شوند که برای چه هدفی از اسکنر استفاده میکنند. برای کمک به شما، چند پارامتر مهم را خلاصه کردهایم تا به شما در انتخاب اسکنر مناسب کمک کنیم:
- اندازه سند مشخص میکند که آیا به یک اسکنر بزرگ نیاز دارید یا کوچک! برای اسکن اسناد قانونی و اندازه A4، به یک اسکنر بزرگ کفایت میکند اما برای اسناد کوچکتر، یک اسکنر قابل حمل خوب است.
- وضوح خروجی 200 PPI برای اسناد کافی است اما به طور کلی، تصاویر به حداقل 600 PPI نیاز دارند.
- برخی از اسکنرها با همه نرم افزارها کار نمیکنند، بنابراین باید اسکنری را انتخاب کنید که بتواند به راحتی با نرم افزار کامپیوتر شما یکپارچه شود.
- به برند تولید کننده اسکنر توجه کنید. معمولاً اسکنرهای ساخت آمریکا، کشورهای اروپایی و آسیای شرقی بهتر از مدلهای چینی یا ایرانی هستند.
کلام آخر
اسکنرهای کامپیوتری در دهه 2000 محبوب شدند و همچنان در حال توسعه هستند. در گذشته، مردم در تلاش بودند تا اسناد خود را در قالبهای چاپی نگهداری کنند. این کار نه تنها منجر به انباشته شدن کاغذها میشد بلکه احتمال گم شدن و از بین رفتن کاغذ را نیز افزایش می داد؛اما اسکنر که به مدیریت تمام اسناد ما در قالب دیجیتال کمک کرد و زندگی ما را آسانتر نمود.
فناوری اسکنر به عنوان سیستمی مشتق شده از تله عکاسی شناخته شده است، تنها تفاوت این است که اولی کل تصویر را منتقل میکند، در حالی که دومی فقط متون را منتقل مینماید. رزولوشنهای تله عکاسی در حد مطلوب نبود و به دلیل ابعاد تجهیزات و مصرف برق بالا به فضای زیادی نیاز داشت. اکنون اسکنرها به فور در کسب و کارهای خانگی و اداری مورد استفاده قرار میگیرد.
منابع:
بدون دیدگاه